måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

17 nya dödsfall med covid-19

Publicerad: 8 april 2021, 12:32

Anders Tegnell vid en tidigare pressträff. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Totalt har nu 13 595 smittade personer avlidit i Sverige.

Ämnen i artikeln:

CovidvaccinI korthetFolkhälsomyndighetenAnders TegnellSocialstyrelsenCovid-19Intensivvård

T

TT


Ytterligare 17 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats, meddelar Folkhälsomyndigheten. Sammantaget har 849 629 personer i Sverige bekräftats smittade med covid-19.

Belastningen för landets intensivvårdsavdelningar blir allt tyngre, berättar statsepidemiolog Anders Tegnell på torsdagens myndighetsgemensamma pressträff.

– Vi börjar närma oss de nivåer av antal intagna som vi såg innan jul, det är en tung period, säger han.

Fler än 2 000 personer behöver sjukhusvård för covid-19 den här veckan, berättar Irene Nilsson Carlsson vid Socialstyrelsen.

– Det betyder att vi ligger på ungefär samma nivå som vi gjorde vecka 49, första veckan i december. Efter nedgången, då vi hade en topp vid årsskiftet, gick det med till ungefär 1 300 personer under vecka 7 och 8, säger hon.

– Från den nivån är vi tillbaka på en nivå över 2 000 som behöver sjukhusvård. Det har ökat sista veckan, både på vanliga vårdavdelningar och inom intensivvården.

Möjligen kan man skymta en nedgång i antalet smittade under förra veckan, men det kan mycket väl förklaras med påskledigheten.

– Vi har under tidigare lovperioder haft en minskad smittspridning och vi får se om det blir så även för påsken och påsklovet, säger Anders Tegnell.

Så här långt har totalt 1 856 666 vaccindoser getts i landet, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret.

1 307 614 personer har fått minst en dos, vilket motsvarar 16,0 procent av den vuxna befolkningen. 549 052 personer har fått två doser, vilket motsvarar 6,7 procent.

Om siffrorna

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev