Infektion
2 600 nedladdningar av Nationella vårdprogrammet
Publicerad: 31 juli 2020, 07:54
Nationellt vårdprogram för misstänkt och bekräftad covid-19 har tagits fram av Svenska Infektionsläkarföreningen, Svenska Hygienläkarföreningen och Föreningen för Klinisk Mikrobiologi
Foto: Getty Images
Nationellt vårdprogram för misstänkt och bekräftad covid-19 har spridits inom sjukvården via 2 600 nedladdningar och uppdateras kontinuerligt. Lättillgänglig PCR-testning är viktigast nu, anser Lars-Magnus Andersson, som lett arbetet med vårdprogrammet.
– Vi kommer att göra en genomgripande revision av programmet under september-oktober och ha ett reviderat program klart i november, säger Lars-Magnus Andersson, verksamhetschef för Infektion på Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Östra samt ordförande för Svenska Infektionsläkareföreningen.
– Då kommer vi att ta in områden som saknas eller behöver byggas på, till exempel prehospital triagering och öppenvårdens uppgifter.
Lars-Magnus Anderssons uppfattning är att kunskaperna om vård av covidpatienter har delats snabbt över landet. Han håller fram några milstolpar under vårens snabba kunskapsutveckling:
■ Behovet av trombosprofylax.
■ Betydelsen av kortison (efter studieresultat i juni).
■ Kunskapen om förloppet och de kritiska dag 7 till 10 då patienterna hastigt kan försämras, och därför behöver observeras noga.
Det som Lars-Magnus Andersson nu sätter högt på önskelistan är följande: l
■ Lättillgänglig PCR-testning.
– Det måste vara lätt att få testa sig, och testa sig flera gånger. Det kanske räcker med att kunna testa sig hemma, skicka iväg provet och få svar i telefonen.
■ En tablett med antiviral effekt.
■ Mer kunskap om virusnivåer och risk för smittspridning och dessutom om smittdosens betydelse för sjukdomsförloppet.
– Vi har ju sett många personer som inte har några symtom, men jättemycket virus vid PCR-testning, säger han.
Nationellt vårdprogram för misstänkt och bekräftad covid-19 har tagits fram av Svenska Infektionsläkarföreningen, Svenska Hygienläkarföreningen och Föreningen för Klinisk Mikrobiologi. Vårdprogrammet gick på remiss till samtliga professionsföreningar i Svenska Läkaresällskapet och till berörda nationella programområden i kunskapsstyrningen
– Det är upp till förvaltningarna att implementera våra rekommendationer. Vi hoppas på fortsatt konstruktiv dialog med kunskapsstyrningsorganisationen, säger Lars-Magnus Andersson.
Relaterat material
Ny SLS-ordförande: ”Vetenskapen glöms bort när vården görs om”