onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

20-tal covidsmittade efter personalfest på Sahlgrenska

Publicerad: 2 december 2021, 09:53

Borde An-op-iva-dagen med 400 deltagare, där bland andra Anders Tegnell föreläste, ha ställts in även i år? Åsikterna går isär.

Foto: Mathias Bergeld, Bildbyrån/Duygu Getiren/TT

En utbildningsdag för 400 anställda vid an-op-iva på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg med Anders Tegnell som föreläsare, avslutades med personalfest på hotell. (2 kommentarer)

Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhusetCovid-19

T


Nu, två veckor senare, kan det konstaterats att tillställningen ledde till ett utbrott av covid-19. Ett 20-tal i personalen har insjuknat.

Statsepidemiolog Anders Tegnell var inbjuden som föreläsare.

– Jag kan inte förneka att det kan ha spridits där, säger Peter Dahm, chef för avdelningen till Göteborgs–Posten.

Läs mer: Covid-19 fortsatt tredje vanligaste dödsorsak 

Några dagar efter festen började sjukanmälningarna bland personalen på avdelningen droppa in. Rutinmässiga PCR-tester visade att omkring 30 personer hade insjuknat i covid-19, varav två tredjedelar hade deltagit på festen.

Förra året ställdes motsvarande evenemang in på grund av restriktioner. Men i år såg ledningen inget skäl att avblåsa arrangemanget.

– Det fanns ett väldigt stort sug för den här utbildningsdagen. När dagen kom valde vi att ha den, säger Peter Dahm.

Men alla delar inte ledningens uppfattning.

– Jag tycker att det är obegripligt. Det är inte så att läget är lugnt. Då bör vi ta mått och steg för försiktighet, säger en anställd på Sahlgrenska till tidningen.

Nu kan det komma att bli hårdare rutiner på avdelningen, till följd av smittspridningen. Bland annat överväger ledningen att införa visir- eller munskyddskrav, även i personalutrymmen.

Jonas Dagson/TT

Lästips: Folkhälsomyndighetens nya chef ångrar inga gamla pandemibeslut 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2021-12-06

Märkligt, oansvarigt och oerhört dumt från personer i den positionen att genomföra denna personalfest/utbildning med 400 personer. Fråga 1. Hur kommer det sig att man inte har testat sig om man ska på en sådan fest. Fråga 2. Hur många var fullvaccinerade? Fråga 3. Hur ska man tolka dessa människor, vilket förtroende inger de? Fråga 4. Hur många har de smittat? Fråga 5. Får de behålla jobbet? 

Det borde kriminaliseras och straffas om man avsiktligt smittar någon med corona. Vilket jag anser att man gör om man går till en så folkrik tillställning utan att ha testat sig.

Anonym 

 

2021-12-02

Man kan undra hur ledningen tänkte när man beslutade detta... visst... Men den riktiga nyhet här som tidningen inte lyfter fram så tydligt är snarare att personal på på Sahlgrenska som kan antas ha en hög vaccinationstäckning, ändå bär på Covid (tydligen asymtomatisk, annars skulle de ha stannat hemma) som tydligen smittar andra med Covid (trots troligen 2 vaccin doser) vilket sedan trots vaccin även hos mottagare ändå leder till sjukskrivning med Covid... Vad säger det om vaccinets (avtagande?) verksamhet, kvarstående risker och vaccinets skydd för de mer sårbara i samhället, ...

fundersam VGR anställd

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev