Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

40 miljoner till arbetet mot covid-19

Publicerad: 24 februari 2020, 09:44

Statsråden Lena Hallengren (S) och Peter Eriksson (MP) vid måndagens pressträff om covid-19.

För att bidra till att stoppa det nya coronaviruset ger Sverige 40 miljoner kronor till WHO:s krisfond. Det berättade regeringen på en pressträff i dag.


LB


– Det handlar också om att stötta oss själva. Ju mindre viruset sprider sig, desto större chans att det kan tas om hand på nationell nivå, sa Peter Eriksson (MP), minister för internationellt utvecklingsarbete.

Världshälsoorganisationen WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus deltog i pressträffen på distans och tackade Sverige för stödet till länder med mindre utbyggda sjukvårdssystem. Krisfonden ska underlätta för WHO att agera snabbt vid bland annat utbrott av smittsamma sjukdomar, utan att den vanliga verksamheten störs.

Socialminister Lena Hallengren (S) deltog också i mötet. Hon berättade att expertmöten på EU-nivå pågick för att diskutera en eventuellt ökad beredskap med anledning av utvecklingen i Italien. Där har nu omkring 150 personer bekräftats smittade och ett tiotal städer har satts i karantän.

Under måndagen väntas Folkhälsomyndigheten komma med mer information om läget.

– Regeringen följer utvecklingen hela tiden. Vi lyssnar till expertmyndigheternas rekommendationer och agerar i enlighet med dem. Jag förstår oron när det kommer närmare, sa Lena Hallengren.

Hon berättade samtidigt att bland annat Socialstyrelsen bedömt att beredskapen när det gäller vårdplatser för att ta hand om just covid-19-fall är god.

Samtidigt underströk WHO:s Tedros Adhanom Ghebreyesus att de två senaste veckorna har visat hur snabbt ett virus kan spridas i världen.

– Än så länge har det bara varit ett fall i Sverige, men ni får räkna med fler, sa han.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev