Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

50-åringarna i majoritet på iva

Publicerad: 1 juni 2021, 05:59

Nu är femtioåringarna plötsligt i majoritet på covidiva. Men inte för att de har blivit fler, utan för att sextio- och sjuttioåringarna blivit väsentligt färre.

Foto: Anna Tärnhuvud/Bildbyrån

50-åringar är den dominerande åldersgruppen bland dem som vårdas för covid-19 inom intensivvården just nu. Tack vare vaccineringarna har antalet 60- och 70-åringar minskat kraftigt.


Ämnen i artikeln:

Covid-19Intensivvård

Under hela pandemin har de som vårdats inom intensivvården dominerats av personer, företrädesvis män, i åldern 60 till 69 år. Den näst vanligaste ålderskategorin har varit personer 70 år eller äldre.

Ålder är den starkaste riskfaktorn för att bli svårt sjuk av viruset, samtidigt som intensivvård är en tuff vårdform, varför antalet åttio- och nittioåringar aldrig varit särskilt många.

Nu, däremot, är femtioåringarna plötsligt i majoritet. Men inte för att de har blivit fler till antalet, utan för att sextio- och sjuttioåringarna blivit väsentligt färre.

– Det är en effekt av vaccineringarna, säger Johnny Hillgren, ansvarig för intensivvårdsregistret till TT.

Följer prioriteringarna

Ända sedan den 20 april har antalet patienter som vårdas inom intensivvården på grund av covid-19 gått ner. Toppen under den så kallade tredje (och förhoppningsvis sista) vågen nåddes den 20 april i år då 417 patienter fick intensivvård, att jämföra med dagens knappa 200.

Med hjälp av uppgifter från intensivvårdsregistret syns det tydligt att det är de äldre intensivvårdspatienterna som har minskat mest. Under den tredje vågen var antalet åttioåringar som fick intensivvård generellt sett få till antalet, ett antal som i månadsskiftet mars/april gick ner ännu mer.

Två till tre veckor senare minskade andelen personer i sjuttioårsåldern, följt av sextioåringarna och under de två senaste veckorna har alltså femtioåringarna varit i majoritet bland de vårdtillfällen som rapporterades under dessa veckor. Antalet femtioåringar som får intensivvård har dock också minskat, men inte lika mycket som bland de äldre åldersgrupperna.

Detta följer ganska väl den prioritering som skett i samband med vaccineringarna, då dessa skett ”uppifrån och ner”, med de äldsta först.

”Törs inte ens tänka”

– Om vi inte hade haft vaccin hade vi antagligen haft ett helt annat scenario nu, med en enorm belastning på sjukvården. Jag törs inte ens tänka på hur det hade sett ut. Det gick ju ner vid den här tiden förra året också, men att de äldsta har blivit färre är nog en effekt av vaccineringarna. Hade vi inte haft vaccin hade det antagligen varit en mycket högre belastning av äldre just nu, säger Johnny Hillgren.

TT: Men det går ändå ganska långsamt neråt, varför då?

– Man har sett det i andra länder också, att det först går ganska brant neråt för att sedan flacka av något. Men jag tror utvecklingen är som förväntad. Antagligen kommer det fortsätta att gå neråt, men det beror lite grann på vad som händer, eftersom det fortfarande är ganska stora variationer i landet. Framför allt Norrbotten har ju ett högt tryck just nu.

Därutöver, säger han, upplever intensivvården just nu ett hårt tryck även från ”vanliga” iva-patienter, som inte har covid.

– Det trycket varierar, men just nu är det ganska högt, säger Johnny Hillgren.

Johan Nilsson/TT

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Covid-19Intensivvård

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev