Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

70+ vaccineras i februari

Publicerad: 29 december 2020, 13:58

Folkhälsomyndigheten räknar med att den som fyllt 70 kan erbjudas vaccin från mitten av februari.

Foto: Johan Axelsson/Bildbyrån

De som fyllt 70 och personer inom LSS ska prioriteras i nästa vaccineringsfas. Det skriver Folkhälsomyndigheten i den uppdaterade planen.


Ämnen i artikeln:

CovidvaccinCovid-19FolkhälsomyndighetenVaccin

I våras fick Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram en nationell plan för vaccinationerna mot covid-19. Den har nu uppdaterats för det som kallas fas två.

Fas ett inleddes på flera äldreboenden i söndags och ska också inkludera personal och de som har hemtjänst. 

Fas två beräknas komma i gång i mitten av februari och omfattar personer som är 70 år och äldre, där de äldsta vaccineras först. I samma fas rekommenderas vaccination av personer som är 18 år och äldre och som får insatser enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS), eller som har beslut om assistansersättning enligt socialförsäkringsbalken. Hit hör också personal inom vård och omsorg, inklusive LSS, som arbetar nära patienter och omsorgstagare. 

Folkhälsomyndigheten bedömer att personer som har insatser enligt LSS löper högre risk att smittas av covid-19. De kan ha svårare att följa råd och restriktioner kring att hålla avstånd, eftersom de ofta har nära kontakt med till exempel personliga assistenter.

Därför ska också personal på boenden och assistenter vaccineras i fas två. 

”Genom att tidigt vaccinera personal inom vård och omsorg (inklusive LSS), som arbetar nära patienter och omsorgstagare kan också de som vårdas och får omsorg skyddas mot att smittas av personalen”, skriver Folkhälsomyndigheten i planen.

Övriga riskgrupper vaccineras i fas tre och resten av den vuxna befolkningen i fas fyra. Fortfarande gäller rekommendationen att gravida inte ska vaccinera sig. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll? Klicka här!

 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

 

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev