Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

90 procent av inlagda covidpatienter överlever

Publicerad: 13 januari 2021, 14:01

Totalt har 769 patienter i VGR fått intensivvård, vilket motsvarar 9 procent av alla som vårdats med covid-19 i slutenvården.

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT/NTB

Kortare vårdtider, äldre patienter men lika hög överlevnadsgrad som i våras. Västra Götalandsregionen har jämfört inlagda covidpatienter under våren och hösten.


Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenCovid-19

Vid en pressträff under onsdagen konstaterade både smittskyddsläkare Thomas Wahlberg och hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström att läget är osäkert i Västra Götalandsregionen när det gäller smittspridningen och utvecklingen de kommande veckorna. Antalet fall har gått ner den senaste veckan, men om det är mer än tillfälligt är för tidigt att säga.

Regionen har sammanställt data kring covidpatienter i slutenvården under perioden mars-december 2020 och har också gjort en jämförelse mellan perioderna mars-augusti och september-december. Den visar att medelåldern för de som läggs in på sjukhus ökade under hösten, men överlevnadsgraden är fortfarande lika hög, 90 procent. 

– Det är väldigt bra siffror, även i internationella jämförelser, säger Ann Söderström.

Medelvårdtiden har minskat, allra mest för patienter som kräver intensivvård. I våras var medelvårdtiden på iva 13,6 dagar, under hösten 7 dagar. Totalt har 769 patienter fått intensivvård under hela perioden, vilket motsvarar 9 procent av alla som vårdats med covid-19 i slutenvården.

– Andelen som kräver intensivvård har sjunkit under hösten. Vi har under den här tiden lärt oss mycket om sjukdomen. Vi har blivit bättre på att behandla och bättre på att sätta in behandling tidigt för att motverka försämring och det har gett resultat, säger Ann Söderström.

 

 

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev