Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

A(H1N1) tung för sjukvården

Publicerad: 9 oktober 2009, 13:54

Svininfluensan har varit en börda för intensivvården under vintern i Australien och Nya Zeeland. Det konstateras i en ny studie, som kan hjälpa till att uppskatta vårdbehovet på norra halvklotet.


Studien bygger på rapporter från alla intensivvårdsenheter i de två länderna om hur A(H1N1) påverkade vården under den gångna vintern på södra halvklotet, det vill säga juni till augusti 2009.

Totalt vårdades 722 patienter som var infekterade med A(H1N1) på intensivvårdsenheterna, vilket motsvarar knappt 29 per miljon invånare. 92,7 procent var yngre än 65 år och 9,1 procent var gravida. För de 601 vuxna där data om kroppsmasseindex, BMI, fanns, hade 28,6 procent svår fetma, ett BMI över 35.

Medianvårdtiden på intensivvårdsavdelning var sju dagar. Drygt två tredjedelar fick mekanisk andningshjälp. Den största beläggningen av intensivvårdsplatser på en och samma dag var 7,4 per miljon invånare.

Fram till den 7 september hade 103 av de 722 patienterna dött och 114 var kvar på sjukhus.

Slutsatsen i studien är att svininfluensan har haft en betydande effekt på intensivvården i Australien och Nya Zeeland. Forskarna skriver att ovanstående siffror kan vara till hjälp för planeringen av vården inför den kommande vintern på norra halvklotet.

Studien publiceras online i tidskriften New England Journal of Medicine

Läs abstract till studien:

New England Journal of Medicine, publicerad online 8 oktober 2009

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev