Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Aggressiva streptokocker slår ut immunförsvaret

Publicerad: 5 oktober 2006, 18:13

Aggressiva streptokocker slår ut immunförsvaret

En aggressiv form av grupp A-streptokocker, så kallade köttätande bakterier, slår ut immunförsvarets rop på hjälp. Det förklarar de aggressiva och ibland dödliga infektioner som de kan ge upphov till.


En israelisk forskargrupp, under ledning av mikrobiologen Emanuel Hanski vid Hebrew University i Jerusalem, har studerat möss som de infekterat med en mycket aggressiv variant av grupp A-streptokocker, M14, känd för att orsaka svåra och djupa hudinfektioner, så kallad nekrotiserande fasciit.

Vid vanliga infektioner samlas immunförsvarets vita blodkroppar snabbt runt de infekterande bakterierna och börjar angripa dem. Men någon sådan mobilisering av immunförsvaret kunde forskarna inte se hos de möss som infekterats med M14. Liknande observationer har tidigare gjorts hos människor med nekrotiserande fasciit, men har inte gett upphov till vidare studier.

Forskarna upptäckte att M14, till skillnad från sina fredligare släktingar bland grupp A-streptokockerna, kan producera ett enzym som kallas ScpC. Det enzymet visade sig vid närmare undersökning förstöra en viktig länk i immunförsvarets signalering, interleukin-8, vilket kan liknas vid att tysta immunförsvarets rop på förstärkning.

En variant av M14 som inte kunde producera enzymet   ScpC visade sig mycket riktigt var betydligt mindre farlig för de möss som infekterades med den. De fick små sår som läkte av sig själva.

Emanuel Hanski menar att det borde gå att hitta effektivare behandlingar mot svåra streptokockinfektioner genom att minska bakteriernas förmåga att producera det interleukinförstörande enzymet ScpC.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev