Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Akademiska polisanmäler misstänkt sabotage

Publicerad: 3 juni 2010, 16:10

Akademiska polisanmäler misstänkt sabotage

Foto: Akademiska sjukhuset.

Södra Älvsborgs sjukhus i Borås har tidigare drabbats av oförklarliga hål i förpackningar till sterila instrument. Nu polisanmäler ytterligare ett sjukhus ett liknande misstänkt sabotage.


Det är Akademiska sjukhuset i Uppsala som nu har vänt sig till polisen. På centraloperation kontrollerar en operationssjuksköterska och en undersköterska sterilförpackade instrument inför operation.

Vid dessa kontroller har små, små hål upptäckts i förpackningarna. Det är enligt sjukhuset hål som bara är 1 till 2 millimeter stora och svåra att se med ögat. Någon naturlig förklaring till hålen har inte hittats och sjukhuset misstänker nu sabotage.

– Om det är som vi misstänker, då är det jätteallvarligt. Om det är sabotage är det livsfarligt för patienterna, säger Rainer Dörenberg, tillförordnad verksamhetschef på centraloperation, till Dagens Medicin.

Om ett sterilt instrument inte längre skulle vara sterilt, utsätts naturligtvis en patient för risken att få en allvarlig infektion i samband med operationen. Runt 9 000 patienter opereras på centraloperation varje år och operationerna omfattar allt ifrån höftproteser till levertransplantationer.

Liknande händelser inträffade på centraloperation under 2009. Då gjorde sjukhuset en egen utredning som bland annat innefattade att granska vilka av de runt 230 anställda som varit i tjänst vid olika tillfällen. Efter det lugnade det ned sig. Men nu har alltså oförklarliga hål hittats igen.

Misstänkt sabotage av liknande slag har tidigare rapporterats från Södra Älvsborgs sjukhus i Borås. Rainer Dörenberg ser dock i nuläget ingen koppling mellan de olika sjukhusen.

Polisen ska enligt planerna besöka Akademiska sjukhuset under fredagen för att ta reda på mer om incidenterna.

Relaterat material

Sjukhussabotage har minskat med övervakningskameror

Kameror ska stoppa sabotage

Situationen på Säs allvarlig

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev