Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Akademiska ställde in all planerad vård

Publicerad: 7 oktober 2020, 12:02

Foto: Staffan Claesson/Bildbyrån

UPPDATERAD: Akademiska sjukhuset i Uppsala stoppade all planerad vård under ett dygn efter att smittspridningen av sars-cov-2 tagit fart igen.


Ämnen i artikeln:

Akademiska sjukhusetCoronakrisenRegion Uppsala

Enligt den text som lades ut på sjukhusets intranät under tisdagen ställs all icke-nödvändig vård för slutenvårdspatienter in tills vidare. Detta på grund av vårdplatsbrist och högt söktryck.

På onsdag eftermiddag meddelade Akademiska sjukhuset att stoppet hävts och att sjukhuset tar emot patienter som vanligt igen.

Vid en pressträff på onsdagseftermiddagen berättade smittskyddsläkare Fredrik Sund att antalet patienter som vårdas för covid-19 ökat från fyra till 20 sedan förra måndagen.

– Det har gjort att vi tillsammans med Enköpings lasarett tittat på en upptrappning och ökat antalt covid-platser. Intensivvården har klarat sig bra så här långt men har också sett över planeringen, sa han.

Covid-smitta har också konstaterats på två avdelningar på Akademiska. Cirka tio ur personalen har smittats.

– Det är förstås olyckligt. Ingen av dem är allvarligt sjuk och vi har inte heller konstaterat någon smitta till patienter, säger Fredrik Sund.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler säger på pressträffen att det verkar handla om att personalen smittats i fikarum eller vid till exempel after work.

– När man tar av sig arbetskläder verkar andra regler gälla. Många förhåller sig till 50-gränsen, men den är inte magisk. Att sitta fem i en soffa kan vara illa nog.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev