Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Ålder kan styra vaccinprioritering även fortsättningsvis

Publicerad: 28 januari 2021, 09:34

I den fjärde och sista fasen i vaccinationsprocessen mot covid-19 beräknas 5,6 miljoner svenskar ingå.

Foto: Johan Nilsson/TT

Fyra regioner överväger att ha egna prioriteringssystem när det är dags för allmänheten att vaccinera sig mot covid-19. Det visar en enkät som Ekot har gjort.


Ämnen i artikeln:

CovidvaccinI korthetRegion Jönköpings länRegion ÖstergötlandRegion UppsalaRegion BlekingeFolkhälsomyndigheten

Sveriges Radios ekoredaktion har frågat samtliga 21 regioner om hur det planerar att gå vidare med sina vaccineringar när det är dags för allmänheten att vaccineras, det vill säga alla under 70 år och som inte tillhör någon riskgrupp. 

Fyra regioner, Jönköping, Östergötland, Uppsala och Blekinge, har svarat att de överväger att ha en prioriteringsordning även i det sista steget i vaccinationsprocessen, då majoriteten av svenskarna ska erbjudas vaccinet. Detta trots att Folkhälsomyndigheten inte rekommenderar någon prioritering i den gruppen. 

– Vi tänker att det framgår tydligt i den strategi som finns från Folkhälsomyndigheten att det är just ålder som är en riskfaktor för att utveckla allvarlig sjukdom, och det gör att vi ska försöka styra flödena på det sättet, säger Rickard Lundin, talesperson för vaccinfrågor i Region Östergötland, till radion. 

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev