Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Åldern på influensasjuka oroar smittskyddsexperter

Publicerad: 7 maj 2009, 13:14

Åldern på influensasjuka oroar smittskyddsexperter

Foto: A(H1N1)-viruset.

Medianåldern av dem som hittills har vårdats på sjukhus på grund av svininfluensan är endast 15 år, något som oroar amerikanska smittskyddsexperter.


Hittills har endast 35 personer vårdats på sjukhus på grund av infektion av A(H1N1)-virus, mer känd som svininfluensan. Men patienternas medianålder är bara 15 år, skriver New York Times.

Detta oroar Richard E Besser, tillförordnad chef vid den amerikanska smittskyddsmyndigheten Centers for Disease Control and Prevention, CDC, som säger till New York Times att detta är något som  vi måste ha koll på .

Det var just den låga åldern på dem som insjuknade med svåra symtom som gjorde att de mexikanska hälsovårdsmyndigheterna fick upp ögonen för den aktuella influensan.

I går, onsdag, meddelade Världshälsoorganisationen, WHO, att det finns 1 893 bekräftade patientfall av influensan i 23 olika länder och att 42 personer i Mexiko samt två personer i USA har dött av sjukdomen.

Vissa vetenskapsmän tror att personer födda före år 1957, då "asiaten" H2H2 härjade, kan ha ett visst skydd mot den aktuella influensan. H2H2 ersatte H1N1, som hade cirkulerat ända sedan 1918 då den spanska sjukan gick över världen. År 1977 var det dags för H1N1 igen, då den  ryska snuvan  slog till, men enligt flera bedömare ger denna antagligen inte något skydd för eventuella framtida pandemier.

Även om svininfluensan hittills inte orsakat någon pandemi är det för tidigt att blåsa faran över. Det experterna nu oroar sig för är en eventuell  andra våg , att viruset ska mutera och komma tillbaka i en än mer aggressiv och dödlig form. Så har nämligen varit fallet med ett flertal tidigare influensor, exempelvis dem som härjade 1781, 1847, 1890 samt 1918, skriver New Scientist. I alla dessa fall var viruset relativt harmlöst till en början, under våren, men kom tillbaka i en mer dödlig variant under hösten.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev