Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Äldre drabbas hårdare av influensan

Publicerad: 1 december 2016, 15:01

Foto: Thinkstock

En svårare säsong är att vänta för äldre när det gäller influensan, vilken nu är en bekräftad epidemi.


Under förra veckan registrerades närmare 100 fall i landet vilket är över gränsen för en epidemi.

– Epidemin är i gång på en låg men ökande nivå i Sverige. Det är något tidigare än vanligt, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Influensan brukar vanligtvis ta fart strax före jul och nå toppnivåer under januari och februari med närmare 1 000 registrerade fall i veckan. Hur svår årets epidemi kommer att bli är svårt att uppskatta. Analyser av tidiga fall pekar mot att influensan är av typen H3N2.

– Den brukar drabba äldre hårdare. Vi kan förvänta oss en svårare säsong för den åldersgruppen, säger AnnaSara Carnahan.

Folkhälsomyndigheten uppmanar nu personer i vissa så kallade riskgrupper att vaccinera sig. Bland annat gravida efter 16:e veckan, äldre över 65 år och personer med kroniska hjärt- och lungsjukdomar.

– De har en högre risk för svår sjukdom och död, oavsett typ av influensa. Det viktigaste i det här läget är att gå och vaccinera sig, säger hon.

Hur effektivt är vaccinet?

– Allt tyder på att vaccinet fungerar väl i år. Det är inte ett hundraprocentigt skydd, men den som är vaccinerad och smittas blir förhållandevis mindre sjuk.

Även vinterkräksjuka har börjat få spridning i landet. Lokala medier rapporterar om 26 elever med magsjuka i en klass på Gustavslundskolan i Växjö. Maten misstänks inte.

Smittskyddsläkaren Arne Runehagen, i Region Kronoberg, berättar att vinterkräksjukan, som orsakas av calicivirus, har dragit i gång tidigare i år.

– Det är mer aktivitet än det brukar vara vid den här tiden. Vi har haft det rätt så lugnt på calicifronten i flera vintrar nu, vilket också kan tala för att immuniteten blir mindre och att spridningen blir mer i år, säger han till SVT Nyheter Småland.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev