Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Äldreboenden kan börja vaccinera redan på söndag

Publicerad: 22 december 2020, 13:08

Det 9 750 doserna av Pfizer/Biontecs vaccin kommer att fördelas i två omgångar. Nästa vecka beräknas ytterligare 80 000 doser leveras till Sverige.

Foto: Johan Axelsson/Bildbyrån

De första vaccindoserna kommer till Sverige på söndag. De tre största regionerna får flest.


Ämnen i artikeln:

CovidvaccinCovid-19SKRRegion SkåneVästra GötalandsregionenRegion Stockholm

Det är 9 750 doser av Pfizer/Biontecs vaccin som kommer att fördelas i två omgångar. Region Skåne, Region Stockholm och Västra Götalandsregionen får 425 doser vardera, medan övriga regioner får 200 doser var. Den andra hälften ligger kvar hos distributören och levereras till regionerna tre veckor senare. Därmed är det säkrat att de som får en första dos vaccin på söndag eller måndag också kan få den andra dosen.

– Vi ville ha den här säkerheten i den första vaccinleveransen. Det var inte klart då att det skulle komma mer, säger Emma Spak, chef för sektionen för hälso- och sjukvård hos Sveriges Kommuner och Regioner.

Enligt den prioritetsordning som Folkhälsomyndigheten tog fram i början av december är det äldre på särskilda boenden eller som har hemtjänst som ska vaccineras först. I Västra Götalandsregionen är fyra äldreboenden i Göteborg först ut. 

”Det var utifrån att vi såg att vi i Göteborg hade ett kluster av boenden som matchade antal tidiga doser och där vi kunde få ut vaccinet med kort varsel”, skriver Kristine Rygge, vaccinsamordnare i regionen, i ett mejl till Dagens Medicin.

I Skåne kommer de första vaccinationerna att ges på särskilda boenden i Helsingborg.

”Boendena har valts ut utifrån att smittspridningen i Helsingborg ligger väldigt högt och för att hanteringen av vaccinet kräver korta ledtider. Boendena ligger nära varandra så att transporttiderna kan minimeras”, säger Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare, i ett pressmeddelande.

För att vaccinationerna ska kunna påbörjas på söndag krävs en rad förberedelser under julhelgen enligt Emma Spak.

– De grundläggande förutsättningarna är att regionerna får information om hur de ska handha vaccinet. Det kommer under de närmaste dagarna. En annan viktig del är att all information finns i våra digitala system så att vi kan ordinera digitalt, säger hon.

Enligt Emma Spak är det inga regioner som flaggar för att de har stora bekymmer med förberedelserna. Däremot är de inte klara med planeringen för att kunna vaccinera större grupper i april.

– Många har tittat på olika sätt att kunna vaccinera inom hemtjänsten. Men där måste man ha många vaccindoser på samma ställe, för man kan inte flytta flaskorna. Vi får mycket frågor från kommunerna om hur man ska göra. Men det beror ju på att informationen ut till vaccinatör inte har funnits. Det är ett extremt tajt tidsschema, säger Emma Spak.

Från vissa regioner finns det också en efterfrågan på en digital utbildning för att fler ska kunna kunna ordinera vaccin. Sophiahemmets högskola meddelade förra veckan att de startar en sådan

Nästa vecka beräknas ytterligare 80 000 doser vaccin leveras till Sverige.

 

 

 

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev