Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Äldreboenden största bekymret enligt Folkhälsomyndigheten

Publicerad: 6 april 2020, 13:03

Anders Tegnell.

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Det största bekymret just nu är att smittan kommit in på så många äldreboenden, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.
Hittills har 7 206 personer i Sverige bekräftats smittade av coronaviruset, och 477 dödsfall kopplade till covid-19 har rapporterats.


Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetFolkhälsomyndighetenSocialstyrelsen

Av de som har avlidit är 282 män och 195 kvinnor, visar Folkhälsomyndighetens statistik.

– I Sverige har vi ganska få fall rapporterade under helgen och också i dag (måndag). Det måste tolkas med stor försiktighet för vi vet att vi har mindre inrapportering under helgerna, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Inflödet till intensivvården håller sig stabilt.

– Det är ungefär lika många nyinlagda fall varje dag. Totalt hittills har 590 personer intensivvårdats. Men det är långtifrån alla som ligger kvar på iva i dag.

Det är 430 personer smittade av det nya coronaviruset som får intensivvård, enligt statistik från Svenska intensivvårdsregistret.

Enligt Socialstyrelsen finns det intensivvårdsplatser att tillgå.

– Vi har en 20-procentig ledig kapacitet för allvarligt sjuka i dag, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef vid Socialstyrelsen.

Anders Tegnell säger att det största bekymret just nu är att smittan kommit in på så många äldreboenden.

– Det här är ett stort bekymmer och en stor anledning till de ökande dödstalen vi ser i Sverige i dag. När jag pratar med mina nordiska kollegor har de inte samma problem där.

Han säger att skyddsutrustning inte är den avgörande faktorn på äldreboendena.

– Skyddsutrustning kommer aldrig att lösa några problem, allra minst på äldreboenden. Det avgörande är att vara hemma när man är sjuk. Vill man stoppa smittspridningen är det de basala hygienrutinerna som är viktiga.

Arbetet med att plana ut kurvan fortgår, enligt Anders Tegnell.

– Vi ser viss effekt av åtgärder eftersom man kan ta att andra virus slutar cirkulera som en bra intäkt för att det händer saker.

Genom att titta på utvecklingen av den vanliga säsongsinfluensan och vinterkräksjukan kan man se att de åtgärder som vidtagits mot coronaspridning haft verkan.

– En snabb avtrappning av säsongsinfluensan och vinterkräksjukan visar att vi har ett stort genomslag i de åtgärder vi genomfört. Det vore underligt om det inte också hade ett stort genomslag på coronaviruset, säger Tegnell.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev