Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

All influensa blir anmälningspliktig

Publicerad: 12 november 2015, 08:07

Från och med den 1 december 2015 blir influensa en anmälningspliktig sjukdom och den specifika anmälningsplikten för svininfluensa tas bort.


Ämnen i artikeln:

Influensa

Influensa A(H1N1), så kallad svininfluensa, är numer en av flera säsongsinfluensor och därför är det inte motiverat att ha en särskild anmälningsplikt för just den, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande. Därför förenklas reglerna kring anmälningsplikten för influensa och den ska gälla alla typer. Regeländringen börjar gälla innan årets stora influensasäsong drar igång.

Genom att information om de återkommande säsongsinfluensorna stärks ska det bli lättare att bedöma utvecklingen kring dem och Sverige får en bättre beredskap inför en pandemi. Förändringen innebär att laboratorierna kan förenkla sina analyser och att behandlande läkare inte behöver anmäla sjukhusvårdade fall av influensa. Det ska lätta på arbetsbördan.

– Alla fall av influensa ska anmälas, oavsett om personen vårdas i primärvård, på sjukhus eller hemma. Men det är bara labbet som ska anmäla, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till Dagens Medicin.

Den särskilda anmälningsplikten gällande A(N1H1)tas alltså bort från läkarna. När anmälningsplikten går över till att gälla all influensa är det endast laboratoriet där proverna analyseras som behöver göra en anmälan.

– Just nu är det anmälningsplikt för sjukhusvårdade fall av H1N1, svininfluensa. Men nu när vi går till att göra all influensa anmälningspliktig skulle det bli för många fall för läkarna att anmäla i nuläget. Det är inte befogat om det inte är en pandemi.

Tidigare har både laboratoriet och läkarna anmält influensan men informationen har sett olika ut.

VICTORIA MAAHERRA

Ämnen i artikeln:

Influensa

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev