torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Alla över 18 år erbjuds tredje dos covidvaccin

Publicerad: 24 november 2021, 07:00

”Ta din påfyllnadsdos när du erbjuds den”, uppmanade socialminister Lena Hallengren (S), till vänster, på onsdagens pressträff. Bild från en tidigare pressträff med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Foto: Jessica Gow/TT

NY VERSION Regeringen har fattat flera beslut för att möta ett eventuellt värre pandemiläge i Sverige. Det handlar främst om vaccinpass och extra medel för att snabbt vaccinera alla över 18 år med en tredje dos.

Ämnen i artikeln:

CovidvaccinCovid-19Lena HallengrenKarin Tegmark Wisell Folkhälsomyndigheten

T


– Regeringen ser allvarligt på utvecklingen i omvärlden, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.

Regeringen har nu fattat beslut som möjliggör vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över 100 deltagare, som träder i kraft den 1 december. Beslutet har förankrats i riksdagen, enligt Lena Hallengren.

Beslutet ligger i linje med det förslag som Folkhälsomyndigheten lämnade under tisdagen.

– Beslutet ger arrangörer av exempelvis kultur- och idrottsevenemang möjligheter att upprätthålla sina verksamheter under hösten och vintern, säger Amanda Lind (MP), kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna, om beslutet om vaccinpassen.

Är restriktionerna tillräckliga med bakgrund av att smittspridningen ökar?
– I dagsläget är det den bedömningen vi gör. Vi har en förhållandevis låg smittspridning, säger Amanda Lind.

Läs också: Folkhälsomyndighetens nya chef ångrar inga gamla pandemibeslut

Få inlagda

Samtidigt är även inläggningarna av covidpatienter inom sjukhusvården relativt låga i Sverige, tillägger hon.

Amanda Lind hänvisar också till att det därtill finns allmänna råd att förhålla sig till gällande exempelvis att hålla avstånd.

Varför är det viktigt att ha vaccinationsbevis på nattklubb och bio, men inte på restauranger?
– Det är för att Folkhälsomyndigheten inkommit med hemställan för just de verksamheterna. Vi har gett Folkhälsomyndigheten uppdraget att ge förslag på ytterligare smittskyddsåtgärder som kan införas. Vi analyserar om fler verksamheter kan omfattas.

Nytt uppdrag

Folkhälsomyndigheten får ett nytt uppdrag i två delar. Det gäller dels ett uppdrag att ta fram underlag till regeringen för eventuellt införande av ytterligare smittskyddsåtgärder.

– Syftet är att ha beredskap för ett eventuellt försämrat läge, säger Lena Hallengren på pressträffen.

Myndighetens omvärldsbevakning och det epidemiologiska läget för covid-19 i Sverige ska vara utgångspunkt i arbetet, enligt regeringen, och underlaget ska redovisas senast tisdag nästa vecka.

– Vi har gett uppdrag till Folkhälsomyndigheten att återkomma om vilka smittskyddsåtgärder som kan bli aktuella, säger Amanda Lind till TT.

– Vi är beredda att ta till ytterligare åtgärder om det behövs, och det är viktigt att verksamheter också vet vad som gäller.

Vilka konkreta åtgärder som i så fall kan bli aktuella ska Folkhälsomyndigheten återkomma om nästa vecka, enligt Linde.

Den andra delen är att Folkhälsomyndigheten ska ta fram redogörelser för vilka bedömningar som ska ligga till grund för att avveckla de smittskyddsåtgärder som eventuellt har införts, säger Lena Hallengren. Den delen ska redovisas till regeringen senast 14 december 2021.

Pass till kyrkan

Amanda Lind får under pressträffen en fråga om den kritik som framförts från Svenska kyrkan gällande krav på vaccinpass.

– Jag har förståelse för trossamfunden, det är något som de har lyft i flera dialoger vi har haft, att de är tveksamma till att använda vaccinationsbevis. Det har jag full respekt för, då finns ju den möjligheten som Folkhälsomyndigheten nu har skickat på remiss om föreskrifter som gäller om det är över 100 deltagare, säger Lind.

Från 50 år

Folkhälsomyndigheten meddelar samtidigt att alla mellan 18 och 65 ska få en tredje dos vaccin mot covid-19. Rekommendationen är att den ska ges 6 månader efter den andra dosen, säger Hallengren.

– Ta din påfyllnadsdos när du erbjuds den, uppmanar socialminister Lena Hallengren.

Ytterligare 100 miljoner kronor ska avsättas för att stödja en snabb vaccinationstakt, fortsätter ministern.

Den grupp personer som i nästa steg kommer erbjudas en påfyllnadsdos är personer som får LSS-insatser, personer som har beslut om assistansersättning, personer som ingår i medicinska riskgrupper och alla som är 50–64 år, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

– Därefter kan man gå vidare med erbjudande om påfyllnadsdos för resterande i befolkningen som är 18 år eller äldre, säger hon.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev