Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Allmänna sammankomster begränsas ytterligare

Publicerad: 16 november 2020, 14:07

Statsminister Stefan Löfven och socialminister Lena Hallengren. Bilden är från en tidigare presskonferens.

Foto: Erik Simander/Bildbyrån

Regeringen inför hårdare restriktioner för att stoppa smittspridningen. Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar på över åtta deltagare förbjuds.

Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetFolkhälsomyndigheten

Sara Heyman

sara.heyman@dagensmedicin.se


Statsminister Stefan Löfven (S) meddelar att regeringen nu tänker förbjuda offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med mer än åtta deltagare.

Förordningsändringen, som stödjer sig på ordningslagen, ska träda i kraft om en vecka, den 24 november, och gälla i fyra veckor. Syftet är givetvis att minska smittspridningen, då följsamheten till rekommendationerna inte har varit tillräcklig. 

– Vi strävar efter att vidta rätt åtgärd vid rätt tidpunkt. Vi arbetar med både råd och tvång, rekommendationer och förbud, sa socialminister Lena Hallengren vid dagens presskonferens. 

Råden har inte efterlevts tillräckligt, konstaterar samtliga ministrar som deltog vid presskonferensen. Antalet patienter som behöver sjukhusvård och intensivvård ökar. 

– Jag vill inskärpa detta: vi har världens bästa vårdpersonal, det tror jag alla är överens om, men ingen sjukvård i världen klarar vilken belastning som helst, sa socialminister Lena Hallengren vid dagens presskonferens. 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev