Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Allt fästingtätare VGR utreder gratis TBE-vaccin

Publicerad: 17 november 2022, 10:56

Förra året dubblerades antalet fall av TBE-smittade i Västra Götaland från tre per 100 000 invånare till över sex. I Region Uppsala där vaccin är gratis för barn var motsvarande siffra över 16.

Foto: Getty Images/Getty Images

Västra Götalandsregionen ska utreda avgiftsfritt TBE-vaccin för barn – men även subvention för vuxna. Förra året fördubblades antalet fall av den fästingburna smittan i regionen.

Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenTBEVaccinToppnyheterToppnyheter infektion

Susanna Pagels

susanna.pagels@dagensmedicin.se


Beslutet att utreda kostnaderna för gratis TBE-vaccinering för barn och unga fattades av regionstyrelsen i Västra Götalandsregionen, VGR, i går, onsdag.

Men det slutar inte där. Eftersom barn ofta drabbas av mildare sjukdom än vuxna, resonerar VGR, ska avgiftsfrihet respektive subventionerad kostnad samtidigt utredas även för andra grupper.

Under år 2021 fördubblades antalet TBE-fall jämfört med året innan i Västra Götaland där antalet fall exploderade till 108. Samma ökning gällde för Sverige som helhet. 

Utredningen i VGR ska väga kostnaderna mot hälsoekonomiska aspekter, något som Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, efterlyste i en intervju i Dagens Medicin i våras. En hälsoekonomisk analys på ett år räcker inte för att se lönsamhet, det krävs ett livstidsperspektiv, sa han, och beskrev sjukdomens konsekvenser. 

– Förra året dog tre patienter här, andra får nedsatt arbetsförmåga och hjärnskador. Som läkare har jag skött personer med TBE och blivit skrämd av hur sjuka de kan bli, tappa orienteringsförmågan och bli personlighetsförändrade, till exempel.

Att vaccinera en hel familj till fullpris kostar åtskilliga tusenlappar.

Tre fästingtäta regioner har sedan tidigare fri TBE-vaccinering av barn och unga: Uppsala, Sörmland och Östergötland. I somras beslutade också Västmanland att införa det nästa år. I Östergötland har man dessutom beslutat att vuxna bara betalar vanlig patientavgift per TBE-spruta från och med 2023. 

Regionfullmäktige i VGR fattar beslut om förslaget 29 november.

Läs mer: Antalet TBE-fall dubblerades under ”typisk svensk sommar” 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev