torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Allt fler fall av syfilis i Sverige

Publicerad: 25 maj 2016, 07:19

Kondom skyddar inte bara mot oönskad graviditet och hiv, utan även mot syfilis.

Foto: Thinkstock

Syfilis ökar ordentligt. I Västra Götaland har antalet nya fall tredubblats jämfört med 2014.

Ämnen i artikeln:

Syfilis

– I sjukvården i stort kanske inte alla tänker på syfilis vid oklara sår, hudutslag eller leverpåverkan. Det kanske uppfattas som en sjukdom som inte längre finns, säger smittskyddsläkare Leif Dotevall.

Syfilis smittar via sexuella kontakter och hela västvärlden tycks bevittna en ökande trend.

– Det är behandlingsbart men kan också vara allvarligt. Det kan leda till hjärnhinneinflammation, andra neurologiska problem och kärlskador, säger Leif Dotevall, som är biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

En gravid kvinna kan också smitta barnet i magen.

– I första tredjedelen av graviditeten kan barnet dö, men även under senare delen av graviditeten kan syfilis orsaka allvarliga skador i hjärnan och de inre organen.

Syfilis var utbrett i västvärlden fram till början av 1900-talet, men tvingades då till reträtt med hjälp av antibiotika. De senaste åren har antalet insjuknade ökat stadigt, med en tillfällig nedgång år 2014. Ökningen kan ha flera orsaker, tror Leif Dotevall.

– Nu när hiv kan behandlas effektivt tror jag att oron för den smittan minskar. Då använder folk inte skydd lika mycket som innan. Vi har också en grupp människor som kommer till Sverige från länder där syfilis är vanligare. Men det är ändå smittan i Sverige som tycks vara den största orsaken till ökningen.

Dessutom är syfilis svårdiagnostiserat, vilket kan göra att vården utanför hud- och könsklinikerna missar det. Leif Dotevalls upp­maning till primärvårdspersonal är att fråga om oskyddat sex om någon har ett sår genitalt eller i munnen.

– Och om en patient har oklar feber eller prickar måste man fråga om utlandsresor och vilka aktiviteter man har ägnat sig åt där.

Rapporteringen av syfilis varierar något mellan olika landsting, och Leif Dotevall tror att det på riksplanet finns en viss överrapportering i form av patienter som inte längre är smittsamma.

– Men det pågår helt klart en smittspridning.

Den nationella statistiken för 2015 blir klar i dagarna. Med anledning av den lokala kraftiga ökningen i Västra Götaland håller sexualmedicinskt centrum i Göteborg på att ta fram en broschyr med syfilisinformation som blir klar i höst. Målgruppen är män som har sex med män, en av de mest drabbade grupperna.

– Det som skiljer Västra Götalandsregionen från andra ställen där jag arbetat är att vi har ett bra nätverkssamarbete med fri­villig­organisa­tioner och andra. Sjukvården når ju inte alla utan måste samarbeta med det civila sam­hället, säger enhetschef Stefan Laack.

ISABELLE BECKMAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev