Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Allt fler patienter med covid på landets sjukhus

Publicerad: 12 augusti 2022, 05:12

Isoleringsrum som använts för patienter med covid-19 på infektionskliiniken i Malmö.

Foto: Johan Nilsson/TT

Spridningen av covid-19 fortsätter öka och allt fler smittade patienter vårdas på sjukhusen. Det späder på belastningen på en redan semesterpressad vård.


Ämnen i artikeln:

Covid-19FolkhälsomyndighetenRegion SkåneSkånes universitetssjukhusToppnyheterToppnyheter Luftvägarna

Smittspridningen av covid-19 har ökat kraftigt under de senaste veckorna – och trenden håller i sig, enligt Folkhälsomyndighetens senaste uppdatering som publicerades på torsdagen. Under vecka 31 rapporterades runt 5 800 nya fall, en ökning med 12 procent jämfört med veckan innan. Och det ger avtryck inom sjukvården.

Enligt Socialstyrelsens senaste uppdatering vårdas 821 patienter med covid-19 på vårdavdelningar runtom i landet, inklusive inom intensivvården, vilket är 45 fler än föregående vecka. Siffrorna visar dock inte hur många som vårdas för covid-19, och hur många som är inlagda för andra åkommor men som samtidigt testat positivt.

Likafullt bidrar ökningen till att situationen är ansträngd många håll, uppger Maria Hilberth, tillförordnad avdelningschef på Socialstyrelsen.

– Regionerna beskriver en ökad belastning men det beror inte enbart på covid, utan även på att det är semestertider och svårt med bemanningen samtidigt som medarbetare insjuknat i covid, säger Maria Hilberth.

Hon betonar att ökningen av patienter med covid-19 sker från låga nivåer och inte är i närheten av tidigare toppar under pandemin.

Läs också: Tiden för förvaring av covidvaccin förlängs 

– Siffrorna har heller inte förändrats under de tre veckor som rapporteringen pågått, vilket känns tryggt.

Läget ser olika ut på olika håll i landet. Antalet patienter med covid-19 har ökat i runt hälften av landets regioner den senaste veckan, däribland Skåne, Västernorrland, Dalarna och Stockholm.

I Region Skåne vårdas 157 patienter på någon vårdavdelning inklusive på iva. Det är 24 fler än föregående vecka. Men ännu har det inte inneburit någon tydligt mer pressad situation, berättar Fredrik Månsson, överläkare vid infektionskliniken på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

– Läget är fortfarande rätt stabilt. I majoriteten av fallen handlar det om patienter som vårdas av andra orsaker men som testat positivt för covid-19. Bara enstaka patienter blir svårt sjuka i covid nu, eftersom de flesta antingen är vaccinerade eller haft sjukdomen och har god immunitet, säger han.

Den största utmaningen just nu enligt honom är att isolera covidpatienterna, i enkelrum eller i salar tillsammans med varandra.

– Just nu löser vi det genom ett stort pusslande, men det är på marginalen. Men det problemet kan just nu inte skyllas på covid utan handlar mer om den kroniska brist på vårdplatser som råder generellt.

Även om risken finns att smittspridningen tar ytterligare fart i höst tror han inte att belastningen på vården blir övermäktig.

– Det pareras nog av att fler vårdplatser öppnas igen efter semestrarna, och att få blir svårt sjuka nu. Men allt är behäftat med ett mått av osäkerhet – vi ser hela tiden nya virusvarianter och måste vara vaksamma, säger Fredrik Månsson.

Hanna Odelfors/TT

Lästips: Här finns juli månads vårdnyheter samlade 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten?

Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev