Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Allvarliga sjukdomar inträffar med eller utan vaccination

Publicerad: 31 oktober 2009, 00:01

Allvarliga händelser som plötslig död, missfall och insjuknande i Guillain Barré- syndromet förekommer oberoende av vaccination mot influensan, påminner forskare i tidskriften Lancet.


I samband med vaccinationsprogrammen mot den nya influensan A (H1N1) sprider sig rädsla för biverkningar av vaccinet. Men forskarna bakom den aktuella artikeln i Lancet påpekar att det är viktigt att komma ihåg att händelser som de ovan nämnda inträffar oberoende av vaccinering.

Forskarna, som är verksamma vid bland annat Cincinnati Children’s hospital i USA, har gått igenom tidigare studier och ger i artikeln exempel på hur många som skulle drabbas av allvarliga händelser under samma tidsperiod som de får vaccinet – men oberoende av detta.

Exempelvis skulle Guillain Barré-syndromet, där immunförsvaret angriper det egna nervsystemet, drabba cirka 22 personer i en kohort med 10 miljoner människor som får vaccinet i Storbritannien. Detta oberoende av vaccinet, men inom sex veckor efter vaccination. I samma kohort skulle sex fall av plötslig död inträffa inom samma tidsperiod.

Om en miljon gravida kvinnor vaccineras kan man förvänta sig att 397 missfall inträffar dagen efter vaccination – men de skulle också inträffa utan vaccinationskampanj.

Författarna skriver att dessa bakgrundsfall av olika allvarliga händelser, som skulle skett oavsett vaccination, måste tas med i beräkningen när det rapporteras om biverkningar av vaccinet. I annat fall kan exempelvis dödsfall som sker tidsmässigt i anslutning till vaccination skapa panik bland allmänheten.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev