Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Amerikaner blev inte värre drabbade av A(H1N1)

Publicerad: 10 september 2010, 12:40

Amerikaner blev inte värre drabbade av A(H1N1)

Foto: A(H1N1).

Patienter som insjuknat i den nya pandemiska influensan A(H1N1) fick inte värre symtom än de som drabbats av vanlig säsongsinfluensa, visar en ny studie.


Avsaknad av enhetliga metoder för datainsamling har försvårat jämförelser av den nya influensan A(H1N1) med tidigare säsongsinfluensor, enligt amerikanska forskare bakom en ny studie.

Inom ramen för ett övervakningsprogram för influensa i delstaten Wisconsin har de nu – på ett vad de anser vara konsekvent sätt – jämfört det kliniska utfallet för patienter som fått influensa under olika säsonger.

Slutsatsen är bland annat att barn i ökad utsträckning hade drabbats av den nya influensan jämfört med influensa under tidigare säsonger. Men symtomen på den nya influensan uppfattades inte som värre än andra influensor. Inte heller ökade den nya influensan risken för att få lunginflammation eller att bli inlagd på sjukhus.

Vuxna som drabbats av den nya influensan hade inte heller ökad risk att bli inlagda på sjukhus. Men jämfört med säsongsinfluensan A(H3N2) drabbades vuxna med den nya influensan i ökad utsträckning av lunginflammation.

Tidigare studier har visat att den nya influensan i ökad utsträckning kopplas till sjukhusvård och dödliga infektioner jämfört med andra influensatyper, framför allt bland barn.

Forskarna tror att dessa fynd beror på att den nya influensan har varit mer spridd i en speciellt känslig del av befolkningen, snarare än att den nya influensan är mer virulent än tidigare säsongers influensa.

Den ökade användningen av PCR-diagnostik under pandemin tror forskarna också kan ha bidragit till att man hittat fler fall av den nya influensan bland svårt sjuka patienter på sjukhus.

Bakom studien står forskare vid Marshfield Clinical Research Foundation i Wisconsin samt forskare vid Centers for Disease Control and Prevention i Atlanta, USA.

Resultaten bygger på information från totalt 545 patienter med 2009 års variant av A(H1N1), 221 patienter med säsongsvarianten av A(H1N1) samt 632 patienter med influensavirus A(H3N2).

Studien publiceras i veckans utgåva av tidskriften Jama.

Läs abstract till studien:

Jama 2010; 304: 1091–1098

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev