Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Andelen dubbelvaccinerade på iva ökar

Publicerad: 25 november 2021, 09:49

De senaste månaderna har det synts en tydlig ökning i andelen dubbelvaccinerade patienter som vårdas på iva, visar statistik från intensivvårdsregistret som Dagens Nyheter tagit del av. Arkivbild.

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

En allt större andel av intensivvårdpatienterna är dubbelvaccinerade och ökningen syns tydligast bland personer över 60. Siffrorna kan tyda på ett minskande vaccinskydd, enligt Folkhälsomyndigheten. (1 kommentar)


Ämnen i artikeln:

CovidvaccinCovid-19IntensivvårdFolkhälsomyndighetenAnders Tegnell

De senaste månaderna har det synts en tydlig ökning i andelen dubbelvaccinerade patienter som vårdas på iva, visar statistik från intensivvårdsregistret som Dagens Nyheter tagit del av.

I september var 23 procent av iva-patienterna dubbelvaccinerade, medan andelen hittills i november är 43 procent. Siffrorna bör dock tolkas med viss försiktighet, då antalet patienter på iva är få, samtidigt som den totala andelen vaccinerade i samhället ökar.

Läs också: Alla över 18 år erbjuds tredje dos covidvaccin

Ökningen syns tydligast i åldersgruppen 60 år och uppåt. I den åldersgruppen har andelen dubbelvaccinerade på iva stigit från 20 procent i augusti, till 42 procent i september, 61 procent i oktober och hittills 76 procent i november.

Risken att behöva intensivvård är fortfarande betydligt större för den som är ovaccinerad, men siffrorna kan tyda på att vaccinets skydd minskar, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Det kan finnas en tendens till att vaccineffekten börjar släppa främst bland de som är över 65. Det har man sett i flera länder. Någonstans vid sex månader börjar risken för allvarlig infektion försiktigt öka även för vaccinerade över 65 år. Det är därför vi nu rekommenderar att ge en tredje dos, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till DN.

Marielle Theander Olsson/TT

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2021-11-26

När nyheten kom ut att man enbart hade 15% skydd kvar så hade det gått 8 månader sedan min vaccination var först ut då jag jobbar inom vård och omsorg. Efter min covid infektion (som för övrigt vårdcentralen skickade mig tillbaka till jobbet med diagnos bihåleinflammation) fick jag sms när jag ligger hemma sjuk att nu får jag ta min tredje spruta. Hade ju varit kul att få erbjudandet lite snabbare, varför är vi som står på frontlinjen och först ut med att ta vaccinet sist med skydd? Förstår att man försöker. Men snabbare än 8 månader gärna. Jag mår bra idag men tänker på alla andra inom vården som var/är i min sits. /Mvh småbitter vårdarbetare. 

Caroline

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev