Infektion
Andelen dubbelvaccinerade på iva ökar
Publicerad: 25 november 2021, 09:49
De senaste månaderna har det synts en tydlig ökning i andelen dubbelvaccinerade patienter som vårdas på iva, visar statistik från intensivvårdsregistret som Dagens Nyheter tagit del av. Arkivbild. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT
En allt större andel av intensivvårdpatienterna är dubbelvaccinerade och ökningen syns tydligast bland personer över 60. Siffrorna kan tyda på ett minskande vaccinskydd, enligt Folkhälsomyndigheten. (3 kommentarer)
T
TT
De senaste månaderna har det synts en tydlig ökning i andelen dubbelvaccinerade patienter som vårdas på iva, visar statistik från intensivvårdsregistret som Dagens Nyheter tagit del av.
I september var 23 procent av iva-patienterna dubbelvaccinerade, medan andelen hittills i november är 43 procent. Siffrorna bör dock tolkas med viss försiktighet, då antalet patienter på iva är få, samtidigt som den totala andelen vaccinerade i samhället ökar.
Läs också: Alla över 18 år erbjuds tredje dos covidvaccin
Ökningen syns tydligast i åldersgruppen 60 år och uppåt. I den åldersgruppen har andelen dubbelvaccinerade på iva stigit från 20 procent i augusti, till 42 procent i september, 61 procent i oktober och hittills 76 procent i november.
Risken att behöva intensivvård är fortfarande betydligt större för den som är ovaccinerad, men siffrorna kan tyda på att vaccinets skydd minskar, enligt Folkhälsomyndigheten.
– Det kan finnas en tendens till att vaccineffekten börjar släppa främst bland de som är över 65. Det har man sett i flera länder. Någonstans vid sex månader börjar risken för allvarlig infektion försiktigt öka även för vaccinerade över 65 år. Det är därför vi nu rekommenderar att ge en tredje dos, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till DN.
Marielle Theander Olsson/TT
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.
2022-01-07
Just nu är våra sjukhus fulla, i alla fall i Region Stockholm överfulla och patienter får vänta mer än ett dygn på akuten samt vårdpersonal är sjuka. Det är faktiskt mkt märkligt att HSL-personal som tillhör samhällsbärande yrken med några andra yrkesgrupper inte prioriterades vid vaccinering mot Covid-19 med den 3:e vaccin dosen. Vilket innebär att krisorganisationen inte fungerar som det borde.
Det är tillåtet för våra beslutsfattare och Folkhälsomyndigheten att omvärldsbevaka och titta hur grannländer gör. I Finland var man tydlig att det är smittskyddslagen som gäller precis som patientsäkerhetslagen. Och det innebär vaccinerad och skyddad personal. Vidare sänkte Finland gränsen för dos nr 3. Den kan ges till både riskgrupper och HSL-personal vid tidsspannet 4-6 månader efter dos nr 2. Varför fungerar inte detta i Sverige? Vår sjukvårdsapparat håller på att klappa ihop av denna tafatthet.
Leg specialistsjuksköterska med lång klinisk erfarenhet
2021-12-01
Ännu har inte FHM svarat om dessa dödsfall.
Det finns en del forskare som menar att det som kallas för genombrottsinfektioner i själva verket är Autoimmune Dependent Enhancement.
Denna fråga är högst aktuellt att få besvarat. Men man har valt strategin att ge tredje sprutan ändå. Vi får se om det var rätt strategi men oansvarigt att man inte ens velat ta upp frågan?
Andres Tricallotis
2021-11-26
När nyheten kom ut att man enbart hade 15% skydd kvar så hade det gått 8 månader sedan min vaccination var först ut då jag jobbar inom vård och omsorg. Efter min covid infektion (som för övrigt vårdcentralen skickade mig tillbaka till jobbet med diagnos bihåleinflammation) fick jag sms när jag ligger hemma sjuk att nu får jag ta min tredje spruta. Hade ju varit kul att få erbjudandet lite snabbare, varför är vi som står på frontlinjen och först ut med att ta vaccinet sist med skydd? Förstår att man försöker. Men snabbare än 8 månader gärna. Jag mår bra idag men tänker på alla andra inom vården som var/är i min sits. /Mvh småbitter vårdarbetare.
Caroline