söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Anders Tegnell: ”De kommande veckorna blir helt kritiska”

Publicerad: 12 januari 2021, 13:39

Anders Tegnell vid en tidigare pressträff. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

234 nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige. Folkhälsomyndigheten befarar att en ny topp i smittspridningen kan komma efter julhelgerna.

Ämnen i artikeln:

CovidvaccinFolkhälsomyndighetenMSBCovid-19Intensivvård

T

TT


Totalt 9 667 personer med bekräftad covid-19 har nu avlidit i Sverige. Sammanlagt 506 866 personer i Sverige har bekräftats smittade av covid-19.

Antalet fall av covid-19 fortsätter öka snabbt globalt.

– Stora delar av Europa har fortfarande en ganska omfattande spridning, på nivåer som vi inte har haft tidigare, säger Anders Tegnell på tisdagens myndighetsgemensamma pressträff.

I Sverige däremot ser det ut som att antalet fall har varit något färre de senaste veckorna – vilket dock kan bero på att det testas mindre över julen. Det kan även vara så att antalet fall har sjunkit något. Det är inte ovanligt att till exempel influensafall sjunker under till exempel julhelger, men det innebär också en risk att det blir en ny topp i smittspridningen efteråt, säger Anders Tegnell.

– De kommande veckorna blir helt kritiska. Det är extremt viktigt att vi nu följer de grundläggande råden. Och framför allt att man inte skapar en massa nya kontakter, exempelvis genom att komma tillbaka till arbetet och träffa massa människor som man inte gjort under en period.

I nuläget är 60 procent av landets intensivvårdsplatser belagda med covid-19-patienter och ingen av regionerna ser någon förväntad förbättring avseende vårdtrycket de närmsta två veckorna, berättar Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

– Totalt sett vårdas det fortfarande fler covid-19-patienter i vården nu än det gjorde någon gång under våren. Vi har en hårt belastad situation i sjukvården, säger hon.

Den nationella tillgängliga iva-kapaciteten ligger på ungefär 20 procent, men det varierar över landet.

Hittills har cirka 80 000 personer vaccinerats i Sverige. Det är ungefär hälften av de doser som har levererats. Troligtvis beror det på att många regioner valt att spara till en andra dos, eftersom man oroat sig över att leveranser av vaccinet skulle försenas, säger Anders Tegnell.

– Men något sådant har man inte sett i Sverige. Vi är nu tydliga med att regionerna ska använda så många doser som möjligt och lita på att leveranserna kommer som de ska.

Återigen syns höga dödstal på äldreboenden och särskilt där bedömer man att vaccinet kan få en dramatisk effekt, säger Anders Tegnell.

Vad kan vi lära oss av Danmark, som har vaccinerat mycket snabbare?
– Skillnaden är helt uppenbart att många svenska regioner har sparat doser, det har man inte gjort i Danmark, svarar Anders Tegnell.

Sedan november syns även en signifikant ökning av de som säger att de säkert eller troligt kommer att vaccinera sig, nästan 8 av 10 uppger det, enligt MSB:s senaste Kantar Sifo-undersökning.

Samma undersökning visar att svenskarnas förtroende för Folkhälsomyndigheten, regionerna, MSB och regeringen sjunker. Förtroendet för vården är däremot fortfarande högt.

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Alice Nordevik

Marc Skogelin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev