Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Anders Tegnell: Koppling mellan covid-19 och influensa

Publicerad: 17 september 2020, 09:06

Anders Tegnell vid en tidigare presskonferens.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Varför har så många svenskar avlidit till följd av covid-19 jämfört med sina nordiska grannländer? Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell kan en mild influensasäsong vara svaret.


Ämnen i artikeln:

FolkhälsomyndighetenDet nya coronavirusetInfluensaWHO

I en intervju med Dagens Nyheter, DN, utvecklar Tegnell resonemanget:

– Det man nu har sett är att de länder som har haft en ganska låg dödlighet i sina influensor de sista två, tre åren, som Sverige, har en väldig hög överdödlighet i covid-19. Medan de som hade en hög influensadödlighet, som Norge, under de sista två vintrarna, de har ganska låg covid-dödlighet. Samma tendens har setts i flera länder. Detta är kanske inte hela förklaringen men en del av den, säger han till DN.

Enligt Dagens Nyheter smittades knappt 8 000 personer av säsongsinfluensan förra året, dessförinnan var siffran knappt 14 000 och säsongen 2017–2018 var det drygt 20 000.

– Dör många i influensa på vintern så dör färre i värmeböljor nästa sommar. I det här fallet var det covid-19 som fick många att avlida, säger Anders Tegnell.

Sverige är, i en ny rapport från världshälsoorganisationen WHO, på 11 plats över de värst drabbade länderna sett till avlidna i covid-19 per miljon invånare.

– Den nya rapporten visar att det finns en stark koppling mellan en låg överdödlighet i influensa och hög överdödlighet i covid-19. Och vice versa, säger Anders Tegnell till DN.

MARCUS ALEXANDERSSON/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev