Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infektion

Ännu ett spädbarn i Västerås bär på resistent bakterie

Publicerad: 21 september 2009, 13:44

Ännu ett spädbarn i Västerås bär på resistent bakterie

Foto: Sjukhuset i Västerås.

Ytterligare ett fall av ett spädbarn med ESBL-bakterier har konstaterats på Centrallasarettet i Västerås. Först nu har avdelningen påbörjat smittspårning – något som inte gjordes tidigare då tre barn dog av smittan.


Det var för bara några veckor sedan som sammanlagt sju barn, varav tre dog, smittades av ESBL-producerande klebsiellabakterier på nyföddhetsavdelningen på Centrallasarettet i Västerås.

Enligt Sveriges Radio Västmanland har nu ytterligare ett fall konstaterats.

– Vi har hittat ytterligare ett fall som är bärare av bakterien, säger Måna Wallensteen, chefsöverläkare på avdelningen, till Sveriges Radio.

Sjukhuset lyckades alltså inte få bort smittan efter det förra utbrottet.

Enligt Måna Wallensteen är det aktuella barnet inte sjukt. Men nu ska personalen utföra smittspårning för att, om möjligt, identifiera smittkällan – något som inte gjorts tidigare.

– Vi vet ingenting om smittkällan i dag, men vi kommer att smittspåra, vilket vi inte har gjort tidigare. Förutom barnen kommer vi även att ta prover på personal och föräldrar, säger Måna Wallensteen till Sveriges Radio.

Tills vidare är avdelningen stängd. De barn som redan är inlagda på avdelningen isoleras och de nyfödda barn som kan komma att kräva intensivvård kommer att få vård på närliggande sjukhus. Målet är att kunna öppna avdelningen nästa vecka.

Relaterat material

Klinikchef tillbakavisar kritik efter dödsfall bland nyfödda

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev