Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Ännu värre coronaläge förväntas i vården

Publicerad: 17 december 2020, 13:37

Statsepidemiolog Anders Tegnell vid en tidigare presskonferens.

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

11 av landets 21 regioner befinner sig i förstärkningsläge medan sju befinner sig i stabsläge. Smittspridningen är fortfarande stor och samtliga regioner förväntar sig ett ännu sämre läge.


Ämnen i artikeln:

Covid-19IntensivvårdAnders Tegnell

51 procent av landets iva-patienter är nu covid-19 patienter och samtliga regioner har covid-19 patienter på iva berättar Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, på torsdagens pressträff.

Den nationella lediga iva-kapaciteten är 22 procent, men det varierar stort över landet. Ytterligare 2 035 patienter med covid-19 ligger på andra avdelningar på sjukhus.

– Vi har nu ett högre sådant antal än vad vi hade i våras, säger Thomas Lindén.

Ett stickprov i befolkningen som Folkhälsomyndigheten har gjort på strax under 3 000 personer visar att cirka 0,7 procent av de provtagna var positiva.

– Procentandelen var något högre i Stockholm, men det var betydligt jämnare över landet än i våras, säger Anders Tegnell.

Rapporten pekar också tydligt på att i princip alla som testar positivt har haft symtom innan.

Statsepidemiolog Anders Tegnell påpekar att Sveriges kurva över smittspridningen varit plattare än i många andra länder. Läget i Sverige just nu är dock fortfarande allvarligt, understryker han, med en hög smittspridning.

– Vi provtar fortfarande väldigt mycket, 270 000 prover senaste veckan och en hög andel av dem är positiva. Så det är en provtagning som har behövts, säger han.

Regionerna höjer sin beredskapsnivå

Under de senaste sju dagarna förstärkte flera regioner beredskapen. Exempelvis gick Region Kronoberg upp i stabsläge under onsdagen, och Region Stockholm gick från stabsläge till förstärkningsläge i måndags. När en vecka återstår till jul är det bara tre regioner som fortfarande befinner sig i normalläge. Det är regionerna Skåne, Halland och Örebro län.

Sex regioner har gått upp i stabsläge, vilket enligt Socialstyrelsens definition innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen. 

Tolv regioner har växlat upp ytterligare till så kallat förstärkningsläge. Det betyder att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av vissa viktiga funktioner. Exempelvis beslutade Region Blekinge och Region Kalmar län att gå upp i förstärkningsläge i förra veckan. 

Än så länge har ingen region trätt in i katastrofläge, som betyder att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av alla viktiga funktioner.

I kartan nedan finns en översikt över läget i landets regioner den 17 december, samt hur belastningen på intensivvården och smittoläget såg ut i vecka 50. 

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

 

Cathrine Hofbauer

Reporter

cathrine.hofbauer@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev