Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Anonyma e-kort ska stoppa spridning av könssjukdomar

Publicerad: 23 oktober 2008, 12:58

Anonyma e-kort ska stoppa spridning av könssjukdomar

Nu provas nya grepp för att stoppa spridningen av könssjukdomar. En populär sajt på internet ger smittade möjlighet att varna sina tidigare sexpartners – helt anonymt.


Sajten Inspot har skapats av den ideella organisationen Internet Sexuality Information Services i USA. Utgångspunkten är att det kan kännas jobbigt att kontakta en tidigare sexpartner och berätta att hon eller han kan ha smittats av en könssjukdom.

På Inspot går det att skicka ett elektroniskt kort – utan avsändare.

Sedan starten 2004 har omkring 50 000 meddelanden skickats från sajten, rapporterar CNN. Korten finns i olika utformningar och har ofta en humoristisk knorr. ”I got screwed while screwing, you might have too”, lyder texten på ett av dem.

Inspot har specialanpassade avdelningar för tio städer i USA. Dessutom finns särskilda avdelningar för städer i Kanada och Rumänien. Vid sidan av möjligheten att skicka ut varningar innehåller sajten information om könssjukdomar och tips om var de som tror att de har smittats kan testa sig.

Smittskyddsexperter som CNN har talat med är försiktigt positiva till Inspot. De pekar på att könssjukdomar sprids allt snabbare och att de amerikanska myndigheterna inte har tillräckliga resurser för att kontakta alla som kan ha drabbats.

Läs mer:

Inspot – Internet Notification Service for Partners or Tricks

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev