Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Anställd smittad av mässlingen - smittorisk för nyfödda

Publicerad: 2 januari 2018, 07:47

En anställd vid Östra sjukhuset i Göteborg har insjuknat i mässling. Personen har vistats på förlossningsavdelningen och 63 nyfödda barn som hamnat i riskzonen att smittas erbjuds nu skyddande antikroppar.


Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenSahlgrenska universitetssjukhuset

Detta är det tolfte mässlingfallet på mindre än en månad i Västra Götaland.

– Vi fick konstaterat sent i går kväll att en medarbetare som vistats på kvinnokliniken på Östra sjukhuset smittats, säger Görel Nergelius, chefläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset där Östra sjukhuset ingår, till TT.

Den smittade personen befann sig på förlossningsavdelningen den 28:e och den 29:e december. Dessa dagar föddes 26 respektive 28, alltså totalt 54 barn.

– Vi kontaktar de berörda familjerna, och erbjuder dem att komma med barnet till en speciell lokal på sjukhuset där barnen behandlas med immunglobulin. Vi har redan hunnit behandla hälften av barnen och räknar med att behandla resten i kväll och i morgon, säger Görel Nergelius.

Den smittade personen har inte vistats på neonatalavdelningen. Däremot har personal från neonatal varit inne på förlossningen, och sedan återvänt till sin avdelning. Därför får även nio spädbarn på neonatalavdelningen de skyddande antikropparna.

– Risken är väldigt liten, men det finns en teoretisk risk att något av barnen smittats och då måste vi agera därefter, förklarar Görel Nergelius.

Många nyfödda barn har antikroppar mot mässling via sina mödrar, men inte alla och inte med säkerhet tillräckligt mycket.

– Barn under sex månader som misstänkts ha utsatts för smitta får istället ett skydd genom en injektion med immunglobulin inom sex dagar. Det ger ett gott men inte fullständigt skydd, säger biträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall vid Västra Götalandsregionen.

Sahlgrenska universitetssjukhusets pressjour uppger på eftermiddagen att 54 spädbarn som vistats på förlossningen på Östra sjukhuset erbjuds immunglobulin med skyddande antikroppar, rapporterar SVT Nyheter Väst.

Universitetssjukhuset har med anledning av mässlingutbrottet kallat in extra vårdpersonal på akutmottagningarna för att förhindra vidare smittspridning. Extra insatser görs också för att öka sjukhusets kapacitet för att analysera prover.

Sedan julhelgen pågår också ett omfattande arbete med en immuninventering av alla medarbetare på sjukhuset — närmare 17 000 personer.

– Det är ett begränsat utbrott av mässling men vi förväntar oss att ytterligare enstaka fall ska dyka upp, säger Görel Nergelius.

– Vi har en region på runt en miljon människor. Nu har vi tolv fall under tre veckor. Risken i samhället att bli smittad är ytterst låg, säger smittskyddsläkare Leif Dotevall.

Inkubationstiden för mässling är mellan sju och 18 dagar

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev