Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Anställd smittade patienter med hepatit

Publicerad: 26 juli 2012, 09:23

Laboratorieteknikern ”lånade” sprutor på ett sjukhus i USA. På det viset tros han ha smittat patienter med hepatit C. Nu kartläggs hans karriär i minst åtta stater.


Den hepatitsmittade sjukhusmedarbetaren misstänks ha injicerat sig själv med smärtstillande medel på sjukhuset i Exeter, New Hampshire. Han lämnade kvar sprutorna som sedan användes på patienter, berättar CNN.

Mannen tros ha diagnostiserats med hepatit C i juni 2010. Sjukhuset har hittat samma variant av sjukdomen som mannen har hos 30 tidigare patienter. Nu vill delstatens hälsovårdsmyndighet testa alla patienter från de avdelningar där mannen jobbade mellan april i fjol och maj i år.

Men det räcker inte med att testa Exeter-patienterna, eftersom mannen rest runt och jobbat i laboratorier i ytterligare sju delstater de senaste åren. Till exempel ska Johns Hopkins sjukhus i Maryland kalla in 200 personer för tester.

Den 33-årige mannen har häktats och riskerar upp till 20 års fängelse. Han åtalas för bland annat bedrägeri och för stöld av det narkotikaklassade läkemedlet fentanyl.

Exeter-sjukhuset stämmer det bemanningsföretag som placerade honom på sjukhuset för vårdslöshet.

ANNA ROSENGREN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev