torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Antalet covidpatienter har halverats i Stockholm

Publicerad: 3 februari 2021, 12:34

”Vi är fortfarande i ett allvarligt läge. Hela sjukvården i Region Stockholm är beredd på att nedgången kan förbytas i en snabb uppgång”, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Stockholm.

Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

I Stockholm har antalet som vårdas på sjukhus för covid-19 halverats sedan toppen i december. Men hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson varnar för tredje vågen.

Ämnen i artikeln:

Region StockholmCovid-19CovidvaccinIntensivvård

Susanna Pagels

susanna.pagels@dagensmedicin.se


Vid onsdagens presskonferens om pandemiläget i Region Stockholm, den första sedan strax före jul, tackade Björn Eriksson de stockholmare som följt alla råd som gjort att antalet sjuka gått ner. Regionen gick i morse från förstärknings- till stabsläge, dock beredd att när som helst gå upp igen om så krävs. 

– Vi är fortfarande i ett allvarligt läge. Hela sjukvården i Region Stockholm är beredd på att nedgången kan förbytas i en snabb uppgång. 

350 patienter som vårdas för covid, varav 50 inom intensivvården, utöver alla andra patienter är fortfarande ett mycket ansträngt läge, betonade Björn Eriksson och prisade sjukvårdens insatser.  

Han nämnde tre ”orosmoln”: Brist på vaccin på grund av förändrade vaccinleveranser, mutationer av viruset och internationella erfarenheter om en tredje våg. 

Risken för en tredje våg exemplifierade Björn Eriksson med kurvor från Portugal, Frankrike, Spanien och Nederländerna där en nedgång brutits av en tydlig uppgång. 

– Det är naivt att tro att det här inte skulle kunna inträffa här i Sverige eller Stockholm. 

Magnus Thyberg, ledare för regionens vaccinssamordning, redogjorde för hur det ser ut med vaccinationer i Stockholm. 

85 000 doser har levererats ut 

Cirka 42 100 har fått dos 1 

Cirka 7 100 har fått dos 2.

Registreringen i verktyget Vaccinera möjliggör en eftersläpning på sju dagar, det exakta antalet vaccinerade går därför inte att säga. 

När prioriterade grupper, det vill säga de som bor på särskilt boende, har hemtjänst och omsorgspersonal och viss vårdpersonal har fått vaccin går man vidare till övriga. Allt hänger dock på när leveranserna sker, upprepade Magnus Thyberg. 

Hans förhoppning var att vaccinering av övrig vårdpersonal och 70-plussare ska kunna starta i månadsskiftet februari/mars och för övriga över 18 år i april. Utvecklingen kan följas på 1177.  

Astra Zenecas vaccin kommer att erbjudas personer upp till 65 år. 

På särskilda boenden har 85 procent vaccinerats. 

Bland omsorgspersonal har 31 procent fått dos 1 men 66 procent bokat tid.  

Kommentarer

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev