Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Antalet fall av syfilis ökar kraftigt

Publicerad: 25 augusti 2021, 09:27

Antalet fall av könssjukdomen syfilis fortsätter att bli fler. Män som har sex med män är extra utsatta. I Stockholm har antalet fall ökat kraftigt de senaste tre åren. Arkivbild.

Foto: Getty Images

Antalet fall av könssjukdomen fortsätter att bli fler. Män som har sex med män är extra utsatta. I Stockholm har fallen ökat kraftigt de senaste åren.


Ämnen i artikeln:

SödersjukhusetRegion StockholmSyfilis

På Venhälsan – Södersjukhusets mottagning för könssjukdomar i Stockholm – räknar man med över 300 fall av sjukdomen syfilis, vilket är mer än hälften av alla fall i Sverige. På tio år har antalet fall ökat med 500 procent, skriver tidningen QX.

– Problemet ligger inte i att det har blivit någon resistent stam eller liknande, utan vi är säkra på att samma gamla behandling (injektioner i skinkorna eller ibland tablettbehandling i 2 veckor) fungerar lika bra som alltid, säger överläkare Finn Filén till tidningen.

Enligt honom använder inte människor kondom i lika hög utsträckning som förr, och eftersom sjukdomen oftast inte ger några symtom till en början är många smittsamma utan att veta om det.

– Den (syfilis) har varit bortglömd ett tag. I och med att hiv-behandlingen blivit så effektiv, har man, åtminstone inom gay-communityn, förstått att hiv inte är en dödsdom längre, vilket har gjort att man slappnat av lite grann. Man kanske har flera partners och skyddar sig inte med kondom på samma sätt som var en självklarhet på 90-talet, säger Finn Filén till Sveriges Radio P4 Stockholm.

I Stockholm har antalet fall ökat kraftigt bara de senaste åren. Från 197 fall år 2018 till 262 förra året. I år väntas de bli fler än 300.

Johan Nilsson/TT

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev