Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Antalet inlagda med covid-19 minskar

Publicerad: 19 januari 2021, 14:06

Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen, vid en tidigare pressträff.

De senaste siffrorna pekar mot ett fortsatt trendbrott. Antalet inlagda patienter på sjukhus med covid-19 har minskat jämfört med föregående vecka, berättar Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen.


Ämnen i artikeln:

FolkhälsomyndighetenSocialstyrelsenCovid-19

– Det är ungefär 300 färre än förra veckan, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen vid dagens myndighetsgemensamma pressträff.

Den största andelen av patienterna med covid-19 vårdas i storstadsregionerna.

– Tittar man på befolkningsandel så är även sjukvården mer drabbad i södra delen av landet, säger Taha Alexandersson.

Även antalet iva-patienter har minskat. Just nu vårdas totalt 348 covidpatienter med respirator på iva i hela landet. Det är drygt 20 färre än förra veckan.

– Även om vi hoppas att kurvan är på väg ner så är det fortsatt väldigt ansträngt i vården, säger Taha Alexandersson och berättar att flera regioner har arbetat i förstärkningsläge länge nu, vilket är väldigt ansträngande.

Smittspridningen tycks ha följt Folkhälsomyndighetens scenarier och nått en topp inför jul, konstaterar myndigheten. Den globala situationen är fortsatt allvarlig, berättar statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Efter att det har varit lite lägre siffror under julhelgerna så fortsätter nu uppgången på ungefär samma linje som innan, sa han vid dagens pressträff. 

I Sverige syns en ”försiktig nedgång”, men Anders Tegnell poängterar att man ska vara försiktig med att dra tidiga slutsatser.

Smittspridningen tycks ha avtagit som mest i de yngre åldersgrupperna. De verkar gå upp snabbt men också sjunka tillbaka i rask takt, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

Trycket är däremot fortsatt hårt på vården, eftersom det sker en viss eftersläpning. Även antalet avlidna är fortsatt högt.

Skåne är den region som är värst drabbad just nu även sett till smittspridningen.

– Där är det svårt att säga om man ser någon nedgång än. Det verkar fortfarande ligga på en hög nivå, säger Anders Tegnell.

I Region Stockholm däremot har det sjunkit något. I regionerna Jämtland-Härjedalen och Dalarna verkar den befarade smittotoppen som man oroade sig för i samband med skidresor över jul och nyår ha uteblivit.

– Det var inga drastiska ökningar under julhelgen. Det fungerade ganska bra med skidåkningen och det ser inte ut att ha blivit någon omfattande smittspridning på grund av det, säger Anders Tegnell.

Ytterligare 268 dödsfall med covid-19 har rapporterats. Den totala siffran på smittade som avlidit i Sverige är nu 10 591.

Sammanlagt har 533 265 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19.

Totalt omkring 147 000 personer har vaccinerats mot covid-19 i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. Siffran bygger på uppgifter från regionerna till och med 17 januari.

– Vi vill fortsätta understryka att det är viktigt att regionerna fortsatt använder alla doser de kan så att vi får ett snabbt skydd, säger Anders Tegnell.

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev