Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Antalet patienter på iva ökar ytterligare

Publicerad: 25 mars 2021, 12:31

Antalet patienter som vårdas på intensiven på grund av covid-19 fortsätter att öka och är nu uppe i 292. Det är det högsta antalet sedan mitten av januari.


Ämnen i artikeln:

I korthetIntensivvårdCovid-19

Ända sedan den 9 mars har antalet patienter som vårdas på en intensivvårdsavdelning på grund av covid-19 ökat, enligt intensivvårdsregistret.

De senaste dagarna har antalet ökat med ytterligare ett tiotal patienter och är nu uppe i 292. Så många har det inte varit sedan den 22 januari. Då var dock trenden nedåtgående, till skillnad mot nu, då den är uppåtgående.

Den senaste tiden har smittspridningen ökat med cirka 18 procent, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell. Eftersom smittspridningen ökar och det faktum att det finns en tidsfördröjning på drygt tio dagar från det att man insjuknar, till dess att man hamnar på iva, är risken alltså överhängande att antalet som vårdas på iva kommer att öka ytterligare och därmed pressa regionerna och sjukvårdspersonalen ännu mer.

Orsaken till den ökande smittspridningen, enligt Anders Tegnell, är dålig följsamhet till de råd och rekommendationer som finns..

De regioner som har högst beläggning på iva just nu på grund av covid-19, i förhållande till invånarantalet är: Uppsala, Dalarna, Gävleborg och Östergötland.

Johan Nilsson/TT

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev