Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Antalet smittade i vården ökar

Publicerad: 16 mars 2020, 13:21

Nu kommer rapporter från regionerna om att allt fler vårdpersonal smittats med sars-cov2.

Foto: Getty Images

Fyra personer i vården vid Region Jämtland Härjedalen har blivit smittade av det nya coronaviruset. Enligt regionen ska de smittade inte ha uppvisat symptom när de varit i tjänst. Under helgen har flera regioner rapporterat om smittade i vården.


Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetRegion Jämtland Härjedalen

Maria Söderkvist, hälso- och sjukvårdsdirektör och tf områdeschef för smittskydd i Jämtland Härjedalen, har just fått avbryta en utlandssemester. Detta efter att fyra medarbetare insjuknat i covid-19.

– Jag valde att avbryta min semester eftersom det finns ett stort behov av min närvaro just nu,  säger hon.

Enligt regionen ska tre av medarbetarna ha smittats i samband med utlandsvistelse. En medarbetare har blivit smittad utan att ha befunnit sig utomlands.

– Just nu pågår en stor smittspårning, säger Maria Söderkvist.

Enligt regionen har ingen av medarbetarna varit i tjänst då de uppvisat symptom.

– Vi genomför ändå provtagning vid de verksamheter där de smittade har arbetat. Just nu har vi inte råd med fler smittade medarbetare, säger Anna-Lena Högström, pressansvarig vid regionen.

Region Jämtland Härjedalen har vidtagit flera restriktioner för att förhindra smittspridning. Bland annat har Hälsocentralerna låst sina dörrar. Det finns också besöksrestriktioner för Östersunds sjukhus.

Under veckan och helgen som varit har det kommit in fler uppgifter om smittade medarbetare inom vården i Sverige. I förra veckan rapporterade Dagens Medicin om att fem medarbetare vid intensivvårdsavdelningen vid Hallands sjukhus i Varberg insjuknat i covid-19.

I helgen rapporterade Norrköpings Tidningar om att en läkare vid Vrinnevi sjukhuset i Norrköping smittats av det nya Coronaviruset under en utlandsvistelse.

Enligt Region Östergötland ska läkaren inte ha arbetat då hen uppvisat symptom, skriver TT.

På Södra Älvsborgs sjukhus i Västra Götalandsregionen har en person vid förlossningsavdelningen smittats med det nya coronaviruset. Medarbetaren hade varit i ett riskområde, men tilläts trots detta att fortsätta sitt arbete. Enligt information som gått ut till personalen ska medarbetaren inte ha uppvisat symptom på arbetsplatsen, enligt TT.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev