Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Antalet smittade ökar i Skåne

Publicerad: 26 augusti 2020, 12:11

Efter sommaren kommer nu signaler om att antalet smittade med covid-19 ökar i Skåne. I genomsnitt blir 45 personer smittade varje dag.
– Det var inte fullständigt oväntat – när skolor och arbetsplatser drar igång ser vi fler fall, säger Skånes smittskyddsläkare Eva Melander till TT.


Ämnen i artikeln:

Region SkåneDet nya coronavirusetCoronakrisen

Under pandemin har Stockholmsregionen varit i fokus under våren, men nu efter sommaren ser antalet konstaterat smittade ut att öka i bland annat Skåne.

Jämfört med Mellansverige och norra Sverige förefaller Skåne och kringliggande län nu se en ökning av antalet fall, medan man inte ser samma situation i Stockholm, säger Eva Melander och fortsätter:

–En förklaring skulle kunna vara immuniteten i befolkningen. Att man i Stockholm där man drabbats har ett immunförsvar, medan vi inte har varit lika exponerade här nere.

I genomsnitt blir 45 personer smittade varje dag. Under vecka 37 har nära 7 800 personer provtagits, enligt Region Skånes senaste siffror.

– Vi är nu uppe i en nivå på cirka 4 procent (smittade) just nu.

Majoriteten av de smittade i Skåne har smittats inom landets gränser, enligt Skånes smittskyddsläkare som säger att de som konstaterats vara smittade på senare tid främst är personer under 50 år.

Enligt de senaste uppgifterna är dessutom bara ett skånskt äldreboende drabbat av smitta just nu, säger hon.

– Det som är väldigt positivt är att den äldsta ålderskategorin 70 år och äldre – det har hållit sig lugnt under sommaren med ental fall. Vi har sett några äldreboenden som haft problem med smitta, men det har hållit sig på låg nivå.

ANNA KAROLINA ERIKSSON/TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev