Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Antalet smittade ökar igen

Publicerad: 16 februari 2021, 13:57

Risken är hög för en tredje våg, sa Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten vid dagens pressträff.

Foto: Pontus Lundahl/TT

”Hög risk” för tredje våg. I Stockholm och Västra Götaland var antalet ny fall med covid-19 fler under förra veckan jämfört med veckan dessförinnan.

Ämnen i artikeln:

Covid-19SocialstyrelsenFolkhälsomyndighetenI korthet

T


Den nedåtgående trenden har brutits. I flera regioner syns ett ökat antal inrapporterade fall. 

I Västra Götalandsregionen avtog smittspridningen i början av året , men utvecklingen har stannat av och Smittskydd Västra Götaland ser nu en tydlig ökning för första gången i år.

Under vecka 6 (8-14 februari) konstaterades 4 737 fall av covid-19 i regionen, vilket är en ökning på 14 procent jämfört med veckan innan.

I Region Stockholm ser minskningen av antalet covidpatienter på regionens sjukhus ut att stanna av. Hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson kommenterade det faktumet så här:

– Jag ser mycket allvarligt på att nedgången av sjukvårdsbehovet nu tycks ha avstannat. Det är en viktig signal till alla oss alla att försäkra oss om att vi gör allt vi kan för att minska smittspridningen, sa hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson i ett pressmeddelande på måndagen.   

Även i Västerbotten har man under de senaste tre veckorna haft ett ökat antal fall. I Skåne syns fortsatt en nedgång, men Skåne har också genomgående legat efter övriga Sverige i den andra vågen, poängterar Tegmark Wisell. 

I hela landet är nu nio regioner i förstärkningsläge, tio i stabsläge och två i normalläge. Det sa Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, på tisdagens myndighetsgemensamma presskonferens.

Fortsatt väldigt belastad sjukvård

– Över 40 procent av de som intensivvårdas gör det på grund av covid-19. Tittar vi på den senaste sjudagarsperioden minskar antalet covid-19-patienter något. Den minskning vi sett har dock stannat av. Vi har en väldigt hårt belastad sjukvård.

På frågan om vad det varierande smittoläget i landets regioner betyder för en eventuell så kallad tredje våg svarade Karin Tegmark Wisell, avdelningschef, Folkhälsomyndigheten:

– Vi bedömer att den risken är hög, och att det finns en stor oro för det. Vi är inte skyddade i befolkningen ännu.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev