Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Antibiotika hjälpte inte undernärda

Publicerad: 4 februari 2016, 06:45

Att rutinmässigt ge undernärda barn antibiotika hjälpte inte deras återhämtning, enligt en ny studie som publiceras i New England Journal of Medicine.


– Våra resultat från Niger överraskade eftersom de inte stämmer överens med de gällande WHO-rekommendationerna och en nyligen välgenomförd prövning i Malawi, säger Sheila Isanaka, biträdande professor på Harvarduniversitetet i ett pressmeddelande från lärostätet.

Studien i Niger innefattade nästan 2 400 barn, från sex månader till fem år gamla, som alla led av akut undernäring. Barnen fick antibiotika eller placebo under studien.

Det räknades som återhämtning när barn efter åtta veckor fick aptit och om de gick upp i vikt. 66 procent av de antibiotikabehandlade barnen återhämtade sig, jämfört med 63 procent i kontrollgruppen. Skillnaden var dock inte statistiskt säkerställd.

Forskarnas slutsats är att man kan överväga att överge rutinmässig antibiotika i områden med utbyggd struktur för att ta hand om komplikationer av omkomplicerad undernäring.

Skillnaden i resultat i den aktuella studien, jämfört med den utförd i Malawi, se länk nedan, tror de beror på skillnader i patientpopulationen. Fynden från Malawi anser de inte vara generaliserbara då den gällde en högriskgrupp av barn med hög börda av hiv-smitta och av undernäringstillståndet kwashiorkor.

Akut undernäring drabbar ungefär 34 miljoner barn under fem års ålder. Läkare utan gränser, som finanserat den nya studien, hoppas att de nya rönen ska leda till en större granskning av de rekommendationer som gäller nu.

Läs abstract till studien:

Sheila Isanaka med flera. Routine Amoxicillin for Uncomplicated Severe Acute Malnutrition in Children. New England Journal of Medicine 2016; 374:444-453. DOI:  10.1056/NEJMoa1507024

Relaterat material

Antibiotika räddade undernärda barn

TT-AFP, DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev