Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Antibiotika i förebyggande syfte minskar infektionsrisk

Publicerad: 18 augusti 2010, 07:07

Förebyggande antibiotika minskar antalet infektioner efter operation. Men framför allt, rätt använd kan den minska den totala användningen av antibiotika.


Det visar en rapport från Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, som publiceras i dag, onsdag.

– Om risken för postoperativa infektioner minskar, så minskar även risken för att man ska behöva använda antibiotika i nästa steg och då minskar det totala antibiotikatrycket, säger Bengt Jeppsson, professor och överläkare vid den kirurgiska kliniken på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Han har varit ordförande i den projektgrupp som har granskat det vetenskapliga underlaget för att använda antibiotikaprofylax, det vill säga förebyggande antibiotika för att i möjligaste mån undvika postoperativa infektioner.

– Tanken är att en hög dos antibiotika som toppar vid precis rätt tillfälle, då såret öppnas, ska minska antalet infektioner efter operationen, men tajmingen är väldigt viktig och det är viktigt att första dosen är tillräckligt hög.

Bengt Jeppsson beskriver det vetenskapliga underlaget som ”svajigt” med ovanligt många dåliga studier, men i litteraturen fanns ändå tillräckligt många bra studier för att arbetet skulle resultera i de rekommendationer som publiceras i dag den 18 augusti.

– Postoperativa infektioner står för en väldigt stor andel av alla infektioner, så det finns mycket att vinna, både vad gäller lidande, pengar och att minska risken för resistensutveckling på längre sikt, säger Bengt Jeppsson.

Men det vill till att den förebyggande antibiotikan används rätt.

– Det slarvas en hel del. Det finns mycket belägg för det, både vad gäller tajmingen och att man inte alltid byter antibiotika efter operationen, vilket man måste göra. Jag är ju själv kirurg och vet hur lätt det är att samma antibiotika slinker med även efter operationen.

Men det är inte alltid som förebyggande antibiotika är att föredra. Vid ljumskbråckoperationer rekommenderar SBU att man inte använder antibiotikaprofylax rutinmässigt.

I andra fall finns ett underutnyttjande, berättar Bengt Jeppsson. Exempelvis när det gäller planerade kejsarsnitt.

– Antibiotikaprofylax minskar påtagligt risken för postoperativa infektioner vid kejsarsnitt.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev