Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infektion

Antibiotika i primärvården kan ge resistens i ett år

Publicerad: 24 maj 2010, 08:49

En enda vanlig antibiotikakur kan ge resistens hos patienter i upp till ett år, enligt en ny metaanalys.


Forskare knutna till universiteten i Oxford och Bristol har gjort en analys av 24 studier för att utvärdera antibiotikaresistens hos patienter som fått antibiotika i primärvården.

I fem av de granskade studierna deltog sammanlagt över 14 300 patienter som fått antibiotika mot urinvägsinfektion. Risken att de skulle ha resistenta bakterier två månader efter behandlingen var 2,5 gånger förhöjd jämfört med friska kontrollpersoner. Ett år efter behandlingen var riskökningen cirka 33 procent.

För patienter med luftvägsinfektion, sammanlagt drygt 2 600 stycken, var risken ökad 2,4 gånger, både efter två månader och ett år.

Forskarna fann också att längre behandlingstid och fler kurer ökade risken för resistens. De drar slutsatsen att personer som får antibiotika förskrivet i primärvården vid urin- och luftvägsinfektioner har ökad risk för resistens. Effekten är störst den första månaden efter behandling och kan kvarstå i upp till tolv månader.

Behandlingen ökar inte bara andelen i befolkningen som bär på resistenta bakterier, utan skapar även ett ökat behov av andra linjens antibiotika i samhället, skriver forskarna.

Läs artikeln:

British Medical Journal, publicerad online

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev