lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Antibiotika kan öka diabetesrisk

Publicerad: 15 september 2015, 12:53

Thinkstock

Danska forskare drar i en studie slutsatsen att det inte kan uteslutas att en rad olika antibiotika ökar risken för typ 2-diabetes. I dag presenterade de sina resultat.

Ämnen i artikeln:

EASD

I studien har forskarna använt sig av flera olika danska register för att försöka ta reda på om antibiotikaanvändning påverkar risken för typ 2-diabetes, och i så fall om typ av antibiotika spelar roll.

Kristian Mikkelsen, forskare vid Centrum för diabetesforskning vid Copenhagen University Hospital Gentofte sade under sin presentation att han och hans medarbetare sett en ökad användning av många olika typer av antibiotika hos patienter med typ 2-diabetes i upp till 15 år före diagnos såväl som efter diagnos. Detta jämfört med kontrollpersoner utan typ 2-diabetes.

Resultaten bygger på data från drygt 170 000 patienter med typ 2-diabetes och mer än 1,3 miljoner matchade kontrollpersoner.

Kristian Mikkelsen öppnade under sin presentation för två möjliga tolkningar av resultaten.

– Antingen är patienter med typ 2-diabetes eller förstadier till typ 2-diabetes mer benägna att drabbas av infektioner, och behöver därför mer antibiotika än andra. Eller så är det så att en rad typer av antibiotika ökar risken för typ 2-diabetes. Frågan här är vad som är hönan och vad som är ägget.

Läs abstract här:

Kristian Mikkelsen med flera. Use of antibiotics and risk of type 2 diabetes: a population-based case control study. EASD 2015.

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev