Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Antikropp hjälpte vid behandlingsresistent RA

Publicerad: 28 april 2006, 11:46

Personer med behandlingsresistent reumatoid artrit kan få hjälp av den monoklonala antikroppen Mabthera som vanligen används mot non-Hodgkins lymfom. Det visar en studie som bland annat gjorts i Sverige.


När alla andra behandlingar har misslyckats med att tvinga tillbaka de immunförsvarsattacker som kännetecknar reumatoid artrit, RA, kan rituximab (Mabthera) bli ett alternativ. Det visar en undersökning i det kommande majnumret av Arthritis & Reumatism.

Den monoklonala antikroppen rituximab förhindrar tillväxten av en typ av vita blodkroppar, B-lymfocyter. I dag är den godkänd för behandling av lymfcancern non-Hodgkins lymfom. Men då läkemedlet också visat sig lindra reumatiska besvär bestämde sig forskare från USA, Schweiz, Sverige, Polen och England att utforska saken grundligare.

I en studie av 450 patienter med behandlingsresistent RA fann forskarna att över hälften svarade på rituximabbehandling. Det är fler än vad som vanligtvis är fallet med annan så kallad biologisk behandling med monoklonala antikroppar.

Patienterna fick samma effekt av behandlingen oavsett om de fick högre eller lägre dos av rituximab och oavsett om de tilläggsbehandlades med steroider eller inte. Några allvarliga biverkningar kunde heller inte upptäckas, enligt forskarna. Huvudvärk var den värsta bieffekten.

Trots de goda resultaten drar nu forskarna slutsatsen att det nu behövs fler studier av rituximab på RA-patienter. Långtidssäkerhet och optimal dosering är två av de frågetecken som måste utredas ytterligare. Först därefter kan det bli tal om att tillämpa behandlingen i vården.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev