Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Antikroppar kvar ett år efter covidinfektion

Publicerad: 15 juli 2021, 07:45

Charlotte Thålin är ansvarig forskare för studien Community vid Danderyds sjukhus, vars senaste uppföljning visar att den som haft covid-19 också har skydd mot den mer smittsamma Deltavarianten.

Foto: Magnus Laupa

Antikroppar finns kvar efter ett år efter covidinfektion och vaccinering med två olika vacciner ger bra skydd. Det visar två nya studier, den första från Danderyds sjukhus, den andra från Umeå universitet.


Ämnen i artikeln:

Danderyds sjukhusUmeå universitetCovidvaccinCovid-19Astra Zeneca

Enlig en ny uppföljning av studien Community har över 80 procent av medarbetarna vid Danderyds sjukhus, som förra våren utvecklade antikroppar mot sars-cov-2, ett år senare kvar dessa. Antikropparna skyddar också mot de nya varianterna Alpha och Delta, visar uppföljningen

Läs mer: Resultat publicerade för inaktiverade coronavaccin 

– Sammanfattningsvis kan vi säga att vi ser ett generellt gott antikroppssvar ett år efter mild covid-19. En osäkerhet har tidigare varit om immuniteten efter naturlig infektion av originalviruset även skyddar mot de nya virusvarianterna, såsom Alpha och Delta, säger Charlotte Thålin, specialistläkare och ansvarig forskare för studien vid Danderyds sjukhus, i ett pressmeddelande.

Förra våren samlades prover in från drygt 2 000 medarbetare vid Danderyds sjukhus, där 19 procent hade antikroppar mot viruset sars-cov-2, som orsakar covid-19.  Genom att undersöka deltagarna var fjärde månad har forskarna nu samlat data som visar förloppet under ett år. 

I en annan studie har forskare vid Umeå universitet undersökt om vaccinering med två olika covidvacciner leder till bra skydd. Även här är studiedeltagarna medarbetare inom sjukvården. De har varit mellan 23 och 62 år, och fått vaccindoserna med 9–12 veckors mellanrum.

Läs mer: Många snabbtest kan ha missat covidinfektioer 

Umeåforskarna har jämfört immunsvar och bieffekter hos personer som fått två doser Astra Zeneca eller som fått en dos Astra Zeneca och sedan en dos av Modernas mRNA-vaccin.

– Det är en begränsad studie på 88 personer, men vi ser tydligt att Modernas mRNA-vaccin fungerar utmärkt för att förstärka det antikroppssvar som den första dosen med Astra Zeneca gav, säger Mattias Forsell, docent i immunologi vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.

Studien, som har publicerats i tidskriften New England Journal of Medicine, visar även att de som fick Modernas vaccin som andra dos får betydligt högre nivåer av sars-cov-2-specifika antikroppar än de som fick Astra Zeneca. Dessa antikroppar kan också neutralisera beta-stammen av coronavirus, enligt studien.

Kommentera

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll? 

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev