Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Antikroppar kvar nio månader efter covidinfektion

Publicerad: 16 februari 2021, 09:22

Antikropparna är riktade mot det så kallade spikeproteinet som finns på coronavirusets yta.

Foto: Thinkstock

En majoritet av de medarbetare vid Danderyds sjukhus som i våras utvecklade antikroppar mot sars-cov-2 hade kvar dessa efter nio månader, enligt en ny uppföljning.


Ämnen i artikeln:

Covid-19Danderyds sjukhusCovidvaccin

Det handlar om studien Community som utförs vid sjukhuset, och som Dagens Medicin har skrivit om tidigare. I våras samlades prov in från 2 149 medarbetare, där 19 procent hade antikroppar mot viruset sars-cov-2, som orsakar covid-19. 

Nu har den tredje uppföljningen utförts, och bland de 370 medarbetare som uppvisade antikroppar i våras hade 96 procent fortfarande kvar mätbara nivåer av dessa efter nio månader. Det handlar om antikroppar mot det så kallade spikeproteinet som finns på coronavirusets yta. 

Enligt resultaten verkar två tredjedelar av medarbetarna även ha utvecklat ett specifikt T-cellssvar mot sars-cov-2.

En majoritet av dem med antikroppar har dagligen testats för viruset under tio veckor, och det påvisades hos mindre än 1 procent av deltagarna.

− Genom att undersöka flera komponenter av immunförsvaret nio månader efter genomgången infektion, kan vi se att även milda symtom ger ett långvarigt och brett immunförsvar. En osäkerhet har varit om en individ med antikroppar kan bära på viruset och föra smittan vidare utan att själv ha några symtom, men den risken verkar vara mycket liten, säger Charlotte Thålin, specialistläkare och ansvarig forskare för studien vid Danderyds sjukhus och Karolinska institutet, i ett pressmeddelande. 

Nästa uppföljning kommer att ske i maj då en stor del av medarbetarna förväntas vara vaccinerade. Därmed kommer man kunna jämföra immunförsvaret efter naturlig infektion och efter vaccinering, påpekar Charlotte Thålin.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev