Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infektion

Antikroppar minskade hiv-nivåer

Publicerad: 8 April 2015, 17:00

Den första studien på människor med en speciell typ av potenta antikroppar mot hiv pekar på att behandlingen har potential mot sjukdomen.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

På senare tid har forskare sett att vissa personer som infekteras av hiv med tiden utvecklar antikroppar som blockerar flera olika varianter av viruset. Sådana så kallade brett neutraliserande antikroppar har visat sig kunna skydda mot infektion i djurförsök och även minska virusnivåerna hos redan infekterade djur.

Den nya studien, som publiceras i tidskriften Nature, visar att behandlingskonceptet även kan fungera hos människor. En enstaka infusion med antikroppen 3BNC117 kunde trycka ner nivåerna av hiv under fyra veckor, rapporterar forskare vid Rockefeller University i New York, USA.

Men hos flera patienter dök det snabbt upp virus som var resistenta mot behandlingen, varför forskarna drar slutsatsen att sådan behandling bara kan ges i kombination med andra läkemedel om den ska få en praktisk betydelse i framtiden.

De tror att brett neutraliserande antikroppar har fördelar jämfört med den typ av antiviral tablettbehandling som ges i dag, bland annat att de ökar immunförsvarets förmåga att angripa infektionen.

Läs abstract till studien

Marina Caskey och Florian Klein med flera. Viraemia suppressed in HIV-1-infected humans by broadly neutralizing antibody 3BNC117. Nature, publicerad online den 8 april 2015. DOI: 10.1038/nature14411

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev