Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Antikroppar minskar kraftigt efter sju månader

Publicerad: 29 september 2021, 07:55

Antikroppsnivåerna hade minskat kraftigt tre månader efter andra vaccindosen bland medarbetare vid Danderyds sjukhus i Stockholm.

Foto: Johan Nilsson/TT

Sju månader efter andra dosen Pfizers covidvaccin återstår bara 15 procent av ursprungsnivåerna av antikroppar, enligt svensk data.

Ämnen i artikeln:

CovidvaccinCovid-19PfizerAstra Zeneca

T


Våren 2020 samlades prover in från 2 149 medarbetare på Danderyds sjukhus, norr om Stockholm. De visade att cirka 19 procent hade antikroppar för att de haft en coronainfektion. Sedan dess har drygt 90 procent av deltagarna vaccinerats.

Läs även: Delade åsikter om nyttan med en tredje dos 

Tre månader efter två sprutor med Pfizers vaccin hade antikroppsnivåerna halverats. Efter sju månader hade nivåerna sjunkit med cirka 85 procent, enligt studien, som gjorts med syfte att studera immuniteten efter covid-19 och vaccination.

Att antikroppsnivåer sjunker över tid är fullt förväntat, men jag är förvånad över att det sjunkit så påtagligt i en så relativt frisk och ung grupp, säger Charlotte Thålin, specialistläkaren och forskningsledaren till SVT Nyheter.

Även bland de som vaccinerades med Astra Zenecas vaccin syns en tydlig nedgång i antikroppsnivåer. Efter tre månader ser man cirka fem gånger lägre nivåer än efter injektion med Pfizers vaccin vid samma tidpunkt.

Det har kommit indikationer tidigare från Israel och England om att antikroppsskyddet minskar med tiden.

De som hade däremot hade haft covid-19 före vaccinationen har betydligt högre nivåer antikroppar och därmed en långsammare nedgång, enligt studien.

Trots sjunkande antikroppsnivåer ser vaccinens skyddseffekt mot svår sjukdom ut att hålla i sig i många undersökningar, enligt Charlotte Thålin.

”Det är i nuläget svårt att säga vilken nivå av antikroppar som krävs för skydd mot infektion respektive mot svår sjukdom, men vi vet att antikroppsnivåer korrelerar till skyddseffekt”, säger hon i ett pressmeddelande från Danderys sjukhus.

I den aktuella delen av studien har det inte gjorts analyser av deltagarnas T-celler, som också är en viktig del av skyddet mot infektion. Forskarna ska nu gå vidare med sådana analyser för att följa hur den delen av immunsvaret står sig efter vaccination.

 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev