Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Antikroppsläkemedel kan bli komplement till vaccin mot covid-19

Publicerad: 20 augusti 2021, 12:21

Individer som fick en kombination av två långverkande antikroppar mot sars-cov-2 fick ett ökad skydd mot symtomgivande covid-19.

Foto: Getty Images

Passiv immunisering med en kombination av två långverkande antikroppar mot sars-cov-2 gav 77 procents skydd att drabbas av symtomgivande covid-19, enligt nya studieresultat.


Ämnen i artikeln:

Covid-19CovidvaccinKarolinska institutetAstra ZenecaLäkemedelMedicinska nyheter

– Det här är en jätteviktig studie. Resultaten öppnar främst för preventiv behandling av personer med olika typer av immundefekter som gör att de svarar dåligt eller inte alls på konventionella vaccin, säger Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet.

Läs även: Riskgrupper kan ta till inhalator mot covid-19 

I studien, vars resultat än så länge bara finns i pressmeddelandeform från Astra Zeneca, lottades nästan 5 200 deltagare till att få de två antikropparna som enstaka intramuskulär injektion eller till att få placebo.

Efter att totalt 25 personer i bägge grupper drabbats av symtomgivande covid-19, som var studiens primära effektmått, konstaterade forskarna att behandlingen gav 77 procents skydd mot sådan infektion.

Tre fall av svår covid-19 inträffade i placebogruppen, varav två dödsfall, men inga i behandlingsgruppen.

I studien ingick deltagare som var minst 18 år gamla och som ansågs ha nytta av passiv immunisering mot sars-cov-2, antingen för att de riskerade att inte svara tillräcklig bra på konventionella vaccin eller för att de ansågs ha förhöjd risk för att infekteras av sars-cov-2.

Enligt Astra Zeneca hade 75 procent av deltagarna andra sjukdomar, inklusive sådana sjukdomar som minskar förmågan att svara på vanliga vaccin.

– Populationen av deltagare i studien är kanske mer blandad och inte uteslutande gjord på individer som jag tror kan ha mest nytta av sådan här behandling, det vill säga dem med mer uttalad immunbrist. Jag tror ändå att studien kan utgöra en bra grund för ett eventuellt framtida godkännande och behandling av sådana personer, säger Matti Sällberg.

Han påpekar att en fråga som behöver redas ut är hur långvarigt skyddet från den passiva immuniseringen är. Vidare framhåller Matti Sällberg att behandlingen inte kommer att ersätta vaccin utanför riskgrupper, då det troligen blir för dyrt.

Inga av deltagarna i studien hade tidigare fått konventionella vaccin. Samtliga var fria från infektion av sars-cov-2 i början av studien. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev