Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Årets influensasäsong kan bli tuffare än vanligt

Publicerad: 26 september 2007, 09:53

En läkare och sjuksköterska i södra Sverige blev säsongens första influensa­offer. En turist från Australien tog smittan till Sverige.


Årets influensasäsong kan bli betydligt svårare än vanligt.

– Den risken finns. Vi kan konstatera att influensan varit ganska intensiv på södra halvklotet. Det finns rapporter från Australien om att många blivit rätt sjuka där, säger Maria Brytting, chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet, SMI.

Eftersom smittan följer årstiderna och vandrar från söder till norr kan det innebära att betydligt fler svenskar än normalt kommer att insjukna i år. Framför allt jämfört med förra året, som betecknas som en ovanligt lugn influensasäsong med relativt få sjuka och lindrigt förlopp.

Vaccin mot tre influensastammar
– Eftersom årets influensastammar liknar dem som cirkulerade förra året är det lite förvånande att den har fått sånt fäste på det södra halvklotet. Det återstår dock att se hur det blir på det norra halvklotet, säger Maria Brytting.

Årets influensavaccin består – som alltid – av en ”cocktail” av tre olika vacciner mot lika många influensastammar. ­

Även om det sannolikt dröjer ett antal veckor innan vi kan se effekterna av årets smitta har de första svenska fallen redan konstaterats.

– Det är en läkare och en sjuksköterska i södra Sverige som smittades av en turist från Australien. En mycket alert läkare blev misstänksam och skickade proverna till SMI där vi kunde konstatera att det faktiskt rörde sig om säsongens första influensa­fall, säger Maria Brytting.

Till skillnad från förra året har det i år inte rapporterats några problem med vaccintillverkningen och de första leveranserna har redan anlänt.

Central upphandling
De flesta landsting påbörjar sina vaccinationskampanjer måndagen den 8 oktober. Men några landsting börjar veckan före med start redan den 1 oktober.

Nytt för i år är att det skett en central upphandling. Stockholms läns landsting har köpt vaccin åt hela landet, i stället för som tidigare år då varje landsting inhandlat influensavaccinet på egen hand.

– Det ingår som en del av vår pandemiberedskap. Det blir mer ”power” om Sverige kan agera som ett enda land i stället för som förut 21 småländer. Det gör det lättare att få en större del vaccin vid en eventuell pandemi, säger Maria Brytting.

I år är det vaccin mot H3N2 och H1N1 – båda influensa typ A – samt ett vaccin mot influensa typ B som gäller.

– H3N2 kom för första gången 1968 och brukar kallas Hongkong. H1N1 har egentligen sitt ursprung i spanska sjukan. Den försvann 1957, när Asiaten kom, men dök upp igen av någon anledning 1977, säger Maria Brytting.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News